Πρόεδρος ενεργειακών δήμων: «Η απολιγντιτοποίηση προχωρά γρήγορα στο κλείσιμο των εργοστασίων, αλλά αργά στα υπόλοιπα»

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνανστήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ με τους ενεργειακούς δημάρχους. Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Κωστής Μουσουρούλης πρόεδρος του ΣΔΑΜ παρευρέθηκαν στην  συνάντηση.

Με το νέο ανασχηματισμό το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης πέρασε από το ΥΠΕΝ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πλέον αντιμετωπίζεται ως αναπτυξιακό εργαλείο με την εποπτεία του να γίνεται από τον κ. Νίκο Παπαθανάση.

Ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι θα δοθούν κίνητρα για στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή ώστε οι επιχειρήσεις να εντάσσονται με χαμηλότερο ποσό. Με τον αναπτυξιακό νόμο δημιουργείται ιδιαίτερο καθεστώς με θεματικό σύστημα  . Υπάρχει σειρά προγραμμάτων απασχόλησης για δημιουργία θέσεων εργασίας και προγράμματα ΕΦΕΠΑΕ για επιχειρήσεις που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση.

«Είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης , με την περιοχή να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης»  .Επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο αγωνία -ευκαιρία -ταχύτητα με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κάμψει όπως πρόσθεσε την γραφειοκρατία και να φέρει πίσω τους νέους που έφυγαν. «Θέλουμε να εξαφανίσουμε την γραφειοκρατία στο Σχέδιο Δίκαιης  Μετάβασης καλύπτοντας χρόνο που χάθηκε». Στο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων η Δυτική Μακεδονία θα λάβει μεγάλες ενισχύσεις με μεγάλη στήριξη των επιχειρήσεων που θα φτάνει στο 70%.

Τα προγράμματα θα τρέξουν με ταχείς ρυθμούς συνέχισε ο Κ.Παπαθανάσης. Ετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση τόσο για την υλοποίηση έργων όσο για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ακόμα και περισσότερων από τις απολεσθέντες. Οι συμπράξεις είναι καλό εργαλείο, ενώ όσες  επενδύσεις έρθουν θα υπαχθούν στις διατάξεις των στρατηγικών επενδύσεων , δηλαδή οι επενδύσεις δίκαιης μετάβασης χαρακτηρίζονται στρατηγικές για να προχωρήσουν άμεσα.

Ο  Κωστής Μουσουρούλης μίλησε για την ανάγκη ενός κράτους ακτιβιστή, μιας περιφέρειας και ενός δήμου ακτιβιστή για να επιτευχθούν οι στόχοι με τις ανάλογες ταχύτητες υλοποιώντας την ελληνική πράσινη συμφωνία  . «Δικαιώθηκε ο πρωθυπουργός γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση  αύξησε τους στόχους της» τόνισε . Στη συντονιστική επιτροπή θα συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού και β’, ενώ στη διαχείριση η διαδικασία εκχωρήσεων θα ανήκει στα τοπικές αρχές. Επίσης στην παρακολούθηση των εδαφικών σχεδίων ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τις τοπικές κοινότητας. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα είναι καθόλα επιλέξιμη στο νέο ΕΣΠΑ με βάρος στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά τα κίνητρα  θα εφαρμόζονται σε επίπεδο περιφέρειας.

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε σωστή την επιλογή μεταφοράς του σχεδίου από το ΥΠΕΝ στο Υπουργείο Ανάπτυξης  ενώ ο περιφερειάρχης έδειξε ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το θεσμικό πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου , τις στρατηγικές επενδύσεις και τον νόμο για το Σχέδιο Δίκαιης  μετάβασης.

Λύσεις για να κρατηθεί η νεολαία στην περιοχή ζήτησε ο πρόεδρος των ενεργειακών δήμων Βασίλης Γιαννάκης σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία και φαινόμενα μετανάστευσης. Μίλησε για την αδιάλειπτη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης ως το 2023,την επανεξέταση του προστίμου για τους ρύπους όσον αφορά την κατανομή του στην περιοχή, τις πιο γρήγορες αποκαταστάσεις των εδαφών της ΔΕΗ και την επιμήκυνση των εξαγγελθέντων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. “Η απολιγντιτοποίηση προχωρά γρήγορα στο κλείσιμο των εργοστασίων, αλλά αργά στα υπόλοιπα”.

Ιωάννα  Παπαδημητρίου