Συζήτηση για τα αδέσποτα έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, ένα πρόβλημα που ταλανίζει το δήμο χωρίς να επιλύεται. Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν είναι θέμα δήμου Κοζάνης. «Δεν είναι ευθύνη του δήμου να ανατρέψει αυτό το νομοσχέδιο. Δεν είναι οι δήμοι η γενεσιουργός αιτία των αδέσποτων, αλλά η ανευθυνότητα των πολιτών να εγκαταλείπουν σκυλιά. Και αυτήν πρέπει να καταπολεμήσουμε με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού. Οι φιλοζωικές μπορεί να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια, αλλά πρέπει να δουν την μεγάλη εικόνα. Η διαχείριση αποτελεί ένα μεγάλο κόστος και κάθε χρόνο η λειτουργία ενός πάρκου θα βαρύνει τους δημότες».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βασιλακόπουλος μίλησε για το αυστηρότερο πλαίσιο που θεσμοθετείται. Μάλιστα όπως τόνισε, κάνοντας τις υποχρεώσεις του ο δήμος και αφήνοντας στον τόπο που περισυνέλλεξε το αδέσποτο είναι υπεύθυνος ο ίδιος πάλι για το τετράποδο. «Είναι χωρίς καμιά λογική η συμμετοχή των φιλοζωικών στην αυτοδιοίκηση που συνδιοικούν με το δήμο. Αυτό είναι πρωτοφανές να έχουν εποπτικό ρόλο στην επταμελή επιτροπή και στην πενταμελή επιτροπή .Ανοίγει ο δρόμος ο δήμος να χρηματοδοτεί φιλοζωικές οργανώσεις».

Ο αντιδήμαρχος μίλησε για την ανάγκη διαδημοτικών συνεργασιών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. 2.000 είναι τα αδέσποτα σκυλιά στο δήμο Κοζάνης και τα μισά στην πόλη με υπολογισμούς του 2019, «δεν μπορεί τα μετακινούμενα σκυλιά να τα διαχειριστεί ένας δήμος».
«Δεν υπάρχει νόμιμο φιλοζωικό σωματείο στο δήμο για να έχει τα προνόμια του νέου νόμου , να γραφτεί στο μητρώο και να γίνει διαπραγμάτευση» είπε δείχνοντας ευχαριστημένος για την ευθανασία όπως προβλέπεται από το νέο νόμο: «Ένα παραθυράκι που αφήνει ο νόμος είναι η ευθανασία που έπρεπε να αποφασίσει η πενταμελής επιτροπή, με δυο άτομα να ανήκουν σε φιλοζωικές που συνήθως έχουν άλλη γνώμη. Τώρα ο κτηνίατρος του προγράμματος μπορεί να το οδηγήσει στην ευθανασία»

Η μεγάλη εμμονή του είναι το πάρκο σκύλων σε συγκεκριμένο χώρο που θα σιτίζονται τα ζώα και θα εξασφαλίζονται οι όρους ευζωίας. Τέλος ανέφερε ότι η περιφέρεια υπέβαλε λάθος μελέτη για το κτηνιατρείο της Λευκόβρυσης για αυτό και καθυστερεί και αυτό διαθέτει και αποτεφρωτήριο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου