Eίχαμε την χαρά και την τιμή στο Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια των Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων, στη Νεογνολογία και σε θέματα Περιγεννητικής Ιατρικής να υποδεχτούμε τον Καθηγητή Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων, κ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στο μετεκπαιδευτικό μάθημα με τίτλο “Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΜΥΩΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ“.

Ο καθηγητής κ. Δημητρίου έχει ερευνητικό έργο στον μηχανικό αερισμό – λειτουργικότητα των πνευμόνων και των αναπνευστικών μυών – νεογνικές λοιμώξεις – όψιμα πρόωρα νεογνά – ενδομήτρια καθυστέρηση αύξησης (IUGR) – περιγεννητικοί παράγοντες που συσχετίζονται με την εμφάνιση αλλεργικών νοσημάτων στην παιδική ηλικία – νοσηρότητα νεογνών υπέρβαρων μητέρων – κυστική ϊνωση – RSV. Ο καθηγητής υπήρξε Προέδρος για 2 θητείες στην Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία.

Στο τέλος της πολύ ενδιαφέρουσας και εμπεριστατωμένης ομιλίας του για την παθοφυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος στα πρόωρα νεογνά και την συσχέτιση με την νοσηρότητα μέχρι την παιδική ηλικία, είχαμε την ευκαιρία να σχολιάσουμε ζητήματα όπως την ανάγκη κατάρτισης μητρώου προωρότητας, την ανάγκη εξειδίκευσης του μαιευτικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΝΝ Νεογνών, την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού, την διεπιστημονική προσέγγιση των πολύ πρόωρων νεογνών στην διαχρονική παρακολούθηση τους.

Ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και την συνεισφορά στα μετεκπαιδευτικά μας μαθήματα καθώς και τους 250 συμμετέχοντες για την στήριξη και την συμμετοχή!

Μαρία Τζητηρίδου-Χατζοπούλου
Επίκουρη καθηγήτρια
Τμήμα Μαιευτικής
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας