Ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης ήταν και ο βασικός ομιλητής στη Γιορτή Μακεδονικού Αγώνα στο Χρώμιο,εκεί όπου το 1878 ξέσπασε το πρώτο κίνημα των Μακεδόνων εναντίον των Τούρκων και των Βούλγαρων. Στην ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του ανέφερε ότι η Μακεδονία είναι μία, μοναδική και ελληνική και χωρίς εκπτώσεις. Μάλιστα για αυτούς που ισχυρίζονται ότι αριθμητικά ο αγώνας γίνεται από λίγους , απάντησε με το βιβλίο του Ίωνα Δραγούμη «Όσοι ζωντανοί».

Επειδή είμαστε κοινωνία ζώντων και τεθνεώτων,συνέχισε υπάρχει πάντα η ιστορική μνήμη και οι Έλληνες πάθανε Αλτσχάιμερ μετά τον Ιούνιο του 2018 και του 2019. «Ο Σεφέρης που δεν ήταν ούτε ρατσιστής, ούτε εθνικιστής, ούτε φασίστας, ούτε ακροδεξιά φασιστάκια λαϊκιστές,όπως μας ονόμασαν,έλεγε ότι δεν έχω κανένα πολιτικό δεσμό και μπορώ να μιλώ χωρίς φόβος και πάθος». Αυτό ζήτησε και από τους υπόλοιπους ως εμψυχωτής του κόσμου.

Εκτενή αναφορά έκανε και για τον εξοστρακισμό από την σχολική ύλη του μακεδονικού αγώνα, όταν το άρθρο 16 μιλάει για προαγωγή της εθνικής συνείδησης. Οι κατηγορίες του εκτοξεύτηκαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , όπου έβγαλε το μακεδονικό αγώνα εκτός ύλης, αλλά και στη νυν, η οποία συνεχίζει την πρακτική των προηγουμένων, όπως τόνισε. Θα συζητήσουν αν κι εφόσον θα πρέπει να μπει ο μακεδονικός αγώνας και η γενοκτονία των Ποντίων εντός ύλης, είπε χαρακτηριστικά για τους νυν κυβερνώντες.

Εδώ κυκλοφορεί η ιστορία βιασμού της Μακεδονίας γιατί δεν μιλά κανείς, πρόσθεσε. Αυτός οχώρος, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί και ούτε θα αποδεχτεί τη Συμφωνία αυτή ολοκλήρωσε μιλώντας για Έλληνες με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω εκδήλωση οργανώνεται εδώ και χρόνια από το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών και παρόντες ήταν βουλευτές της Ν.Δ. και τοπικοί άρχοντες.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πηγή: Facebook Stathis K. Konstantinidis