Ο εσπερινός της αγάπης

Ένα έθιμο παμπάλαιο,που συνεχίζεται και σήμερα “ο εσπερινός της Αγάπης”ή η “Δεύτερη Ανάσταση” της Κυριακής του Πάσχα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και ώρα 17.00 μ.μ με το χτύπημα της καμπάνας ,οι χωριανοί ντυμένοι με τα γιορτινά τους, μικροί και μεγάλοι με τη λαμπάδα στο χέρι ανηφορίζουν στον Άγιο Νικόλαο, πολιούχο του χωριού μας.

Συγκεντρώνονται στο προαύλιο της εκκλησίας όπου γίνεται δημοπρασία (πλειοδοτικός διαγωνισμός) από την εκκλησιαστική επιτροπή της Ανάστασης,της σημαίας, και των λαβάρων που φέρουν τις εικόνες του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Παναγίας, παλιότερα αντί για λάβαρα είχαμε τα μανουάλια.
Η δημοπρασία ξεκινάει με πρώτη προσφορά από την εκκλησιαστική επιτροπή για κάθε αντικείμενο χωριστά π.χ. πρώτη για Ανάσταση 50 €, σημαία 30€ και για κάθε λάβαρο 10€.

Στην πορεία οι ενδιαφερόμενοι δίνουν προσφορές.Η μια διαδέχεται την άλλη με την προσφώνηση και επανάληψη από τον ταμία της εκκλησιαστικής επιτροπής την κάθε προσφορά ώσπου να καταλήξουμε στην καλύτερη.
Στο αποκορύφωμα της δημοπράτησης και εφόσον δεν υπάρχει συνέχεια ο ταμίας ανακοινώνει τους τελευταίους πλειοδότες και με το σύνθημα 1,2,3 κλείνει τη δημοπρασία. Οι πλειοδότες κρατούν έκαστος το αντικείμενο που έχει πλειοδοτήσει και όλα είναι έτοιμα για την περιφορά της Ανάστασης.

Μπροστά πάει την Ανάσταση ακολουθεί η σημαία,τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα.Η περιφορά γίνεται περιμετρικά του χωριού, ακολουθεί ο ιερέας ντυμένος με τα άμφια,οι ψάλτες και όλοι οι χωριανοί.
Καθ’οδόν ψάλλεται εναλλάξ από αυτοσχέδιες ομάδες το “Χριστός Ανέστη..”Οι γυναίκες που πενθούν κρατούν δύο λαμπάδες μια άσπρη για την Ανάσταση και μια κίτρινη για τους πεθαμένους.

Όσο η Ανάσταση γυρίζει το χωριό οι πενθούντες πηγαίνουν στο νεκροταφείο.
Επιστρέφει η πομπή στην εκκλησία όπου τοποθετούνται όλα τα αντικείμενα στη θέση τους μαζί και η Ανάσταση στον κυρίως ναό η οποία θα παραμείνει έως και την παραμονή της Αναλήψεως.

 

Tου Ιωάννη Ράπτη, Συνταξιούχος δάσκαλος,  Ιεροψάλτης

Η ανάρτηση έγινε από την Αντωνία Καλύβα