Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης συνδιοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου, 18 Μαΐου 2024, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας,  ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και  η ομάδα EPAS του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, με τη στήριξη του Δήμου Φλώρινας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Στεργίου, την αντιδήμαρχο Φλώρινας, Σοφία Φουδούλη, τη διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ, Ειρήνη Κουρεμένου, τον πρόεδρο του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κώστα Φιλιππίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Θανάση Καϊμάρα και την σύμβουλο εκπαίδευσης, Λεμονιά Μπούτσκου.

Ακολούθησε το διαδραστικό κομμάτι, με δράσεις/δραστηριότητες όπως επιδαπέδια παιχνίδια με τίτλο “Ευρωγνώστες” που αφορούσε σε γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη του Ευρωπαίου πολίτη, infokiosk για την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες κινητικότητας τα προγράμματα Erasmus+ και European Solidarity Corps αλλά και σχετικά με την πληροφόρηση των νέων για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, ώστε να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «EPAS: Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έκαναν μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά και συνομίλησαν με πολίτες της Φλώρινας, συμβάλλοντας ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νέων για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Ιουνίου 2024.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία την ομάδα EPAS του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας και τις συντονίστριες εκπαιδευτικούς, κ. Ζαφειριώ Μελισίδου, κ. Αρχοντούλα Νικολάου, κ. Ελένη Γρούϊου, τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Ειρήνη Κουρεμένου καθώς και όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες και εθελοντές/τριες που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης και συνεχίζουμε δυναμικά γιατί το μέλλον της Δημοκρατίας και της Ευρώπης είναι στα χέρια των νέων!

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η 9η Μαΐου είναι και ημέρα νίκης κατά του ναζισμού και του φασισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών της Ευρώπης.

Οι Νέοι Μπροστά!

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3