Παρακολουθήσαμε την επίκαιρη όσο ποτέ παράσταση «Η Δεξιά, Η Αριστερά και ο κυρ Παντελής» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Ένα έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου για τον εμφύλιο και το διχασμό των Ελλήνων ακόμα και μετά από την απελευθέρωσή τους από τους φασίστες κατακτητές και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Με τον κ.Παντελή, το Γιώργο Κοντορίκο, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή σε ένα μεγάλο και δύσκολο ρόλο να ενσαρκώνει τόσο τον πολύπαθο ρόλο της Ελλάδος που δέχεται συνεχώς πλήγματα εκτός και εντός, αλλά και του πατέρα που υποφέρει από την στάση των υιών του. Από το 1945 ως τώρα δεν άλλαξε τίποτα, αν και πέρασαν πάνω από εβδομήντα χρόνια. Με το ηρωικό ΟΧΙ να συνεχίζεται από έναν σπαρακτικό εμφύλιο και να μετρά περισσότερους νεκρούς απ’ ότι ο ίδιος ο πόλεμος στο μέτωπο του 40. Τώρα στο 2020 κοντά είμαστε έρμαια των μεγάλων δυνάμεων με έναν λαό χωρίς συνοχή.

Μια καλοδουλεμένη παράσταση που έβγαζε και γέλιο μέσα στην πικρία του εμφυλίου, εκεί που σκοτώνονται αδέρφια με αδέρφια μέσα στην ίδια οικογένεια. Οι αριστεροί κόντρα στους εθνικόφρονες κι έναν προβληματισμό στον θεατή να σταματήσει να τάσσεται σε στρατούς. Το κλίμα της εποχής, ο απλός λαός που δεν κατανοεί τι γίνεται, όπως πέρασε μέσα κυρίως από το ρόλο της γυναίκας του κ. Παντελή, αλλά και η απορία γιατί η Ελλάδα μονίμως να είναι σε μια διαμάχη έμειναν στο μυαλό του θεατή, ο οποίος καταχειροκρότησε τους ηθοποιούς για το σύνολο της δουλειάς τους .

Σκηνοθεσία : Γιώργος Κοντορίκος

Σκηνικά – κοστούμια : Βενετία Νάση

Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης

Μουσική Επιμέλεια : Ιωάννης Μπαντιάνης

Βοηθός Σκηνοθέτη : Δήμητρα Ζαχαριάδου

Υπεύθυνη Παραγωγής : Αλεξία Καβακίδου

Με τους: Γιώργο Κοντορίκο, Στέλλα Μαυροματίδου, Σωφρόνη Ευθυμιάδη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Συνδουκά, Δέσποινα Νταζάνη, Δώρα Σιαλβέρα, Βάγια Λαμπροπούλου, Σίσσυ Ζυμάρα, Ανδριάνα Γιδαροπούλου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου