Περπατά καμαρωτός σαν κόκκορας.Γέρνει πίσω το κεφάλι μα δεν κοιτάζει δεξιά και αριστερά.Κρατά μισόκλειστα τα μάτια σαν τίποτε να μην αξίζει τον κόπο να το προσέξει. Ποιος είναι; Ο εγωιστής.

Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να’ χει πάντα αυτή την εμφάνιση. Μα πάντα, πάντα έχει την πεποίθηση πως τίποτε δεν αξίζει όσο εκείνος. Λές και αποτελεί κάποιο μοναδικό και σπάνιο μοντέλο υπεράνθρωπου. Μάταια οι άλλοι θα δοκίμαζαν να τον μιμηθούν και θα΄ταν αληθινή θρασύτητα , αν ζητούσαν να συγκριθούν μαζί του.

Θαρρεί πως έχει μόνο δικαιώματα.Κι αγανακτεί,όταν οι άλλοι δεν τον σέβονται ή δεν υποτάσσονται χωρίς αντιλογία σε κάθε του ιδιοτροπία ή σε κάθε του αξίωση . Όλα τα θεωρεί δικά του και αναφαίρετα.

Θυμώνει και θεωρεί προσβολή του, αν κάποιος του θυμίσει πως έχουν οι άλλοι δικαιώματα στη ζωή. Και ποιοι είναι αυτοί; Λέει με περιφρόνηση, χωρίς να συλλογιέται ποτέ-‘’ποιος είναι’’ ο ίδιος. Δεν πάει να υποφέρει ο κόσμος!…Φτάνει ο εγωιστής να μη χαλάσει την ησυχία του.

Δεν του περισσεύει ούτε ενδιαφέρον, ούτε οίκτος για τους τρίτους, γιατί δε σκέπτεται παρά τον εαυτό του. Όλη η σκέψη περιορίζεται στο άτομό του. Νευριάζει μάλιστα όταν ο υπόλοιπος κόσμος ασχολείται μ’ άλλα πράγματα άσχετα προς εκείνον. Ο εγωιστής δεν ασχολείται ποτέ με τους γύρω του. Τι με νοιάζει, λέει περιφρονητικά. Ο κόσμος δεν υπάρχει παρά μόνο σε στενή συσχέτιση με το άτομό του.

Ότι πει είναι σωστό. Πως μπορεί τά΄χα να σφάλλει;Γι’ αυτό δεν δέχεται ποτέ συζήτηση. Κι αν κάποιος φέρει αντίρρηση σε όσα λέει, γυρνά αλλού το κεφάλι σα να μη καταδέχεται να τον ακούσει. Τι πνεύμα αντιλογίας!συλλογιέται με δυσφορία.

Αν του προσφέρεται κάποια εκδούλευση, δεν μπαίνει στον κόπο να σας ευχαριστήσει.Πιστεύει ακράδαντα, πως ήταν υποχρέωσή σας να τον εξυπηρετήσετε, αφού όλος ο κόσμος πλάστηκε για να τον υπηρετεί.

Μόνο που ποτέ δεν συλλογίστηκε, που στηρίζει όλες αυτές τις αξιώσεις του.

Ο εγωισμός είναι ένας διπλός φακός. Μεγαλώνει τον εαυτό μας και μικραίνει τους άλλους….Η χριστιανική ευλάβεια εκμηδενίζει τον εγωϊσμό της καρδιάς. Η κοσμική ευγένεια τον καλύπτει….Πασκάλ.

Ο εγωισμός είναι ένα πάθος ολέθριο…. Αριστοτέλης.