Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΡΥ, Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΣΕΛΕΝ…

Έχει εργαστεί σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και έχει μαγειρέψει για διεθνούς φήμης προσωπικότητες . Ο λόγος για τον σεφ Νίκο Κουλούσια, που κατάγεται από τη Νεάπολη Βοΐου και μαγείρεψε πρόσφατα για τον Βασιλικό γάμο του Πρίγκιπα Χάρρυ και της Μέγκαν Μάρκλ. Τι είναι η μαγειρική για αυτόν και ποιοι οι στόχοι του; Ο ίδιος του αποκαλύπτει μιλώντας στον ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα!
“Η μαγειρική για εμένα είναι ένα πάθος. Το μικρόβιο μου το έδωσε η γιαγιά μου. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες  στη Γερμανία και όταν ερχόμουν στην Ελλάδα μου κόλλησε το μικρόβιο της μαγειρικής όταν βοηθούσα στις δουλειές. Όταν ήμουν 10-11 χρονών έλεγα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη μαγειρική”, είπε χαρακτηριστικά. Σπούδασε γαστρονομία και μαγειρική στη Γερμανία , ενώ στο δεύτερο χρόνο των σπουδών του έλαβε υποτροφία στην Ουαλία, για να τελειώσει τις σπουδές και μεταπττυχιακό. Όταν τέλειωσε την πρακτική του , συνεργάστηκε με ομάδα βραβευμένου σεφ με αστέρια Μισελέν , δίνοντάς του “φτερά”, και βάζοντάς τον στο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας.

Σήμερα είναι ένας από τους πρεσβευτές της Ελλάδας στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Μιλώντας για το τι έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια, μίλησες για την προσπάθειά του να προωθεί την ελληνική κουζίνα, με στόχο να ταξιδέψει η ελληνική κουλτούρα της γαστρονομίας. “Η ελληνική γαστρονομία έχει διεθνής φήμη με τη μεσογειακή έννοια και εμείς το εκμεταλλευόμαστε για να προωθούμε τη γαστρονομία και την Ελλάδα σαν χώρα”, τόνισε χαρακτηριστικά, φέρνοντας το παράδειγμα της παρουσίας του στην Αφρική.

Πρόσφατα, συμμετείχε στην ομάδα που επιμελήθηκε το βασιλικό γεύμα στην Αγγλία, θέλοντας να δώσει στοιχεία από τη χώρα του, ωστόσο το βασιλικό πρωτόκολλο δεν του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει κρόκο Κοζάνης στα κυρίως πιάτα, αλλά σε άλλες συνταγές. Το ελληνικό κρητικό λάδι έπαιξε μεγάλο ρόλο στα πιάτα, ενώ οι εκάστοτε σεφ χρησιμοποίησαν υλικά της αρεσκείας τους. Οι εντυπώσεις των καλεσμένων ήταν πολύ θετικές , για την Ελλάδα, γενικότερα, όπως τόνισε.

Ο Νίκος Κουλούσιας είχε την ευκαιρία , επίσης, να μαγειρέψει, για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν , λέγοντας πως οι Ρώσοι αγαπούν την ελληνική κουζίνα. Επίσης, σύντομα θα μεταβεί πάλι στη Μόσχα για αυτή τη συνεργασία. “Η μαγειρική και το φαγητό ενώνει τους λαούς”, είπε επίσης, λέγοντας πως στα μελλοντικά του σχέδια είναι μαγειρικές σε πολλές χώρες αλλά και στην Ελλάδα με το Greek tasty on boarders, με στόχο να ταξιδέψει η ελληνική κουζίνα και γαστρονομία εκτός συνόρων. Στην ομάδα μετέχουν και κοζανίτες και στόχος είναι να ταξιδέψει παντού!

Τέλος, συμβούλευσε ένα νέο σεφ να αγαπάει αυτό που κάνει, να ασχολείται με ό,τι έχει σχέση με τη μαγειρική . Η μαγειρική έχει γίνει μόδα, είπε τέλος, λέγοντας πως αυτό τα νέα παιδιά δεν σημαίνει ότι ξέρουν πως να λειτουργήσουν σε μια κουζίνα. “Μαγειρεύουμε και δεν κάνουμε τίποτε άλλο”, κατέληξε.

Β.Σ.