Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΔΜ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ “ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΕΕ” ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Μήνυμα προς τον κλάδο των μηχανικών να συμμετέχει στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου που θα γίνουν στις 20  Νοεμβρίου, βάζοντας “πλάτη” προς την κατεύθυνση επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο, απηύθυνε ο  Δημήτρης Μαυροματίδης, πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού “Δυναμικό ΤΕΕ” στις επερχόμενες εκλογές, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα.

mayromatidiΟι μηχανικοί κατέρχονται σε εκλογές για ανάδειξη νέων οργάνων , εν μέσω δύσκολων συγκυριών για τον κλάδο. Ερωτηθείς για τα προτάγματα που βάζει η παράταξη του “Δυναμικού ΤΕΕ” ενόψει αυτών των εκλογών ο κ.Μαυροματίδης απάντησε ότι: “Εμείς ως Δυναμικό ΤΕΕ είπαμε και το λέμε με τη πιο δυνατή φωνή, να πούμε στους συναδέλφους να στηρίξουν το συνδυασμό μας. Να βάλουμε όλοι πλάτη , να δουλέψουμε στη χειρότερη συγκυρία που υπάρχει , να παλέψουμε ιδιαίτερα τα περιφερειακά ζητήματα, που έχουν σχέση με την αύξηση της πίτας, ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν περισσότεροι συνάδελφοι και όχι μόνο, και γενικότερα ο τεχνικός κλάδος και ότι απαρτίζει τον τεχνικό κλάδο με άμεση, έμμεση και υπαγόμενη απασχόληση . Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις ότι θα λύσουμε την ανεργία, αυτά είναι ζητήματα (αυτό αφορά σε κεντρικό επίπεδο), ή ότι θα μειώσουμε τη φορολογία. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα παλέψουμε όμως”.

dynamikotee

“Το τεχνικό επιμελητήριο ως εργαστήρι ιδεών”

Από εκεί και πέρα ο ίδιος τόνισε πως το σημαντικότερο όλων είναι η συμμετοχή των μηχανικών, προσθέτοντας πως: ” Αυτό που πετύχαμε για το τεχνικό επιμελητήριο είναι το ΤΕΕ να είναι ένα εργαστήρι ιδεών . Όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν την πορεία και τη δυνατότητα συμμετοχής τους, τόσο στις μόνιμες επιτροπές, όσο και στις επιτροπές του ΤΕΕ. Πρέπει να παράγουμε απόψεις και προτάσεις με την καλή έννοια της πολιτικής, με την καλύτερη επεξεργασία προτάσεων. Αυτός είναι ο ρόλος των επιμελητηρίων και για αυτό θα συνεχίζουμε να παλεύουμε”.

 

Ανεργία και μετανάστευση!

Στα σημαντικότερα προβλήματα των μηχανικών σήμερα , είναι όπως τόνισε ο κ. Μαυροματίδης είναι η ανεργία και η μετανάστευση στο εξωτερικό  , με τον ίδιο να αναφέρει πως ” Πολλοί εκ των συναδέλφων, διπλάσιοι από το 2013 έχουν διαγραφεί και διπλάσιοι έχουν μεταναστεύσει. Επειδή ο άνεργος μηχανικός είναι πραγματικότητα, κάποτε θεωρούταν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα απασχόλησης, σήμερα είναι πολύ πιο έντονο. Όποιος τελειώνει πολυτεχνείο τιμωρείται, λόγω της συμμετοχής του στο ΤΣΜΕΔΕ”.

 

Κυρίαρχα ζητήματα: Πτολεμαΐδα 5, μετεγκαταστάσεις και άλλες παρεμβάσεις

ptolemaida5Τα κυρίαρχα τοπικά και περιφερειακά  ζητήματα στα οποία συνέδραμε τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ, ήταν, αρχικά,  η υποστήριξή του για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, με τον κ. Μαυροματίδη να στέκεται ειδικότερα και  στη  σημαντική δουλειά που έγινε στο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων, με επιτυχίες που αφορούν την Ποντοκώμη (ζήτημα που προχωράει μετά την παρακατάθεση της αποζημίωσης).  Επιτυχίες ,ακόμη, υπήρχαν για τη Μαυροπηγή, αλλά και Ακρινή και Αναργύρους, ενώ σημαντική ενασχόληση υπήρξε και με θέματα όπως την τηλεθέρμανση στα Γρεβενά, την υποστήριξη για τα μνημεία της περιοχής, παρεμβάσεις για την Καστοριά, τη διοργάνωση της biennale, τα ζητήματα βιομηχανικής κληρονομιάς κ.α.

Τέλος, απευθυνόμενος σε έναν νέο μηχανικός, ο κ. Μαυροματίδης τόνισε πως: “Θα είμαστε ειλικρινείς, θα λέμε αλήθειες και θα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, προς την κατεύθυνση της  απασχόλησης και της ανάπτυξης. Δεν θα του πούμε σε ένα νέο μηχανικό ότι θα του βρούμε δουλειά και θα του πληρώσουμε το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά θα παλέψουμε για κάτι καλύτερο”, είπε κλείνοντας.

Β.Σ.