Η οικονομική επιτροπή του δήμου Κοζάνης ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π) 2012- 2016 του έργου «Υποστήριξη λειτουργίας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης», προϋπολογισμού 50.000 € με φορέα υλοποίησης το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης .

Την Πέμπτη υπογράφτηκε το τεχνικό δελτίο για να φτάσει κατόπιν στην επιτροπή του τοπικού πόρου και να πάει στο περιφερειακό συμβούλιο. Μια σημαντική κίνηση υποστήριξης του μουσείου από το δήμο σε μια δύσκολη εποχή με την πανδημία να μειώνει σημαντικά τα έσοδα των μουσείων και αυτά να δοκιμάζουν τις αντοχές τους.

Ο Βασίλης Γκούμας -που έδωσε θετική ψήφο στην πρόταση -δήλωσε ότι το Λαογραφικό Μουσείο πρέπει με κάποιον τρόπο να ενταχθεί στη Βιβλιοθήκη ή στο Δήμο, ενώ οι Χάρης Κουζιάκης και Γιώργος Βαλαής ,που ψήφισαν λευκό, δήλωσαν ότι διαφωνούν με τον τρόπο διοίκησης του λαογραφικού Μουσείου τονίζοντας ότι ο Δήμος πρέπει να συμμετέχει στην διοίκησή του.

Να θυμίσουμε ότι τόσο στην προηγούμενη δημοτική, όσο και περιφερειακή αρχή υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία του μουσείου και ποτέ δεν ανανεώθηκε η τριμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ των μερών. Ειδικότερα η πρώην δημοτική αρχή ανυποχώρητη στις θέσεις της ήθελε μετ’ επιτάσεως να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Απλά να αναφέρουμε ότι προγραμματική σύμβαση υπογράφεται και με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, το οποίο είναι εντελώς ανεξέλεγκτο… Όπως κι αν έει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, η έμπνευση του αείμνηστου Κώστα Σιαμπανόπουλου παίρνει μια ανάσα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης κινδυνεύει – Η τοπική αυτοδιοίκηση παθητική

Ο δήμος Κοζάνης ορέγεται το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης –Ανυποχώρητος στην εκπροσώπησή του στο νέο σχήμα

Ποιοι και γιατί επιθυμούν το διαχωρισμό του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών από το Μουσείο;