Απίστευτο και όμως ελληνικό!

Απλήρωτο νερό και τηλεθέρμανση από συστάσεως του Δήμου σε όλα τα δημοτικά κτήρια!

Απίστευτο και όμως ελληνικό. Ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει πληρώσει ποτέ του λογαριασμό ύδρευσης και τηλεθέρμανσης στην ΔΕΥΑΚ, με τα χρέη δεκαετιών να συσσωρεύονται! Τι κι αν για τον αναξιοπαθούντα πολίτη που δεν ανταποκρίνεται οικονομικά στις υποχρεώσεις του, αν δεν πληρώσει την ΔΕΥΑΚ του κόβουν το νερό ή τη θέρμανση…Για το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Όπως παραδέχτηκε απερίφραστα σε ερώτηση δημοσιογράφου ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης (σ.σ. προηγήθηκε σχετική παραδοχή της προέδρου του ΟΑΠΝ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Top Channel): “Ο Δήμος Κοζάνης ιστορικά δεν έχει πληρώσει ποτέ του τη ΔΕΥΑΚ”.

Ο δήμαρχος εξήγησε πως το πρόβλημα υφίσταται σε όλους ίσως τους δήμους της χώρας, λέγοντας πως θα γίνει μια προσπάθεια να ρυθμιστούν οι οφειλές, ωστόσο ο δήμος και όσοι έχουν θητεύσει σε αυτοδιοικητικές θέσεις τις τελευταίες δεκαετίες στην Κοζάνη, πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί σε κάθε δημόσιο κτήριο υπάρχει κανονικά τηλεθέρμανση, ενώ δεν έχει πληρωθεί ποτέ λογαριασμός! Αυτό αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα (λ.χ. τα γραφεία του δήμου, τον ΟΑΠΝ, το δημαρχείο, τις τεχνικές υπηρεσίες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις) κ.ο.κ.!

” Ο Δήμος Κοζάνης ιστορικά δεν έχει πληρώσει ποτέ του τη ΔΕΥΑΚ. Στην παρούσα φάση υπάρχει μια αρκετά μεγάλη οφειλή του Δήμου προς την επιχείρηση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των δήμων σε σχέση με τις δημοτικές επιχειρήσεις. Στην Κοζάνη υπάρχει και η ιδιαιτερότητα της τηλεθέρμανσης, αυτό όμως δεν αφορά τους πολίτες που πληρώνουν. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζητήσεις για το πως να διαχειριστούμε το χρέος, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και δεν είναι εύκολο να το διαχειριστούμε , ενώ έχει και άλλες διαστάσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο δήμαρχος δεν θέλησε να δώσει ποσά, λέγοντας πως δεν έχει ακριβή εικόνα για το πόσο μεγάλο είναι το ποσό.

Για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ από τα χρέη, σχολίασε πως “πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη, αλλά η ΔΕΥΑΚ θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές”.

Να σημειωθεί , τέλος, πως οι απαιτήσεις της ΔΕΥΑΚ ήταν μέχρι το 2010στα 11 εκ. ευρώ, ενώ τοο 2014 ήταν 20 εκ. ευρώ και το 2015 εν μέσω capital control οι απαιτήσεις της ΔΕΥΑΚ έφτασαν στα 24 εκ. ευρώ από πολίτες που δεν πληρώνουν τα χρέη τους.


Β.Σ.