Τα 3+1 κριτήρια και οι μισθοί ανά κατηγορία

Ο Γιώργος Αδαμίδης , πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ενημέρωσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας .Η εθελουσία υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να συνταξιοδοτηθεί , όπως ανέφερε .Δεν μιλάμε για εθελουσία αλλά για κίνητρο οικειοθελούς αποχώρησης.

Αυτό το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης σε συνέχεια των προηγούμενων αφορά αποκλειστικά τη λιγνιτική παραγωγή και τις υπηρεσίες που βρίσκονται εντός του χωροταξικού Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Κάποιοι που είναι στα κεντρικά και τα νησιά δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι αποφάσεις για Μεγαλόπολη και Μελίτη θα ανακοινωθούν εντός της βδομάδας.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το συνδικαλιστικό κίνημα είναι υποχρεωμένο για προσλήψεις και όχι για προγράμματα εθελουσίας. Η επιχείρηση είναι υπεύθυνη για τη νησιωτική χώρα , την Κρήτη και τη Ρόδο σε μη επανδρωμένες μάλιστα μονάδες,, οπότε το συνδικάτο δεν θα μπορούσε να ζητήσει την επέκταση του προγράμματος , ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

«Η εταιρεία προχωρά σε ξεσκαρτάρισμα προσωπικού , το πρόγραμμα αφορά εργαζομένους που έχουν κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας τους .Ένας εργαζόμενος 51 ετών θα μπορούσε να δουλέψει μέχρι τα 60 του ,αλλά η εταιρεία θέλει να τον διώξει σήμερα με 15 χρόνια υπηρεσίας .Με το δέλεαρ του μπόνους αποχώρησης και της νόμιμης αποζημίωσης πολλοί θα φύγουν χωρίς να είναι καλά τα αποτελέσματα για τη σύνταξή του . Θετική η απόφαση της διοίκησης, αφορά τον καθένα χωριστά .Με 20.000 ευρώ ξεσκαρτάρει η επιχείρηση προσωπικό όταν παλιότερα έδινε πάνω από 200.000 ευρώ».

Τα 3+1 κριτήρια

Τα ποσά σε αυτό το πρόγραμμα αντικαθίστανται με μισθούς. Υπάρχουν τρεις + μία παραδοχές-κριτήρια. Πρώτο κριτήριο είναι η ηλικιακή ομάδα , από 50 και άνω -54 ετών , καταβολή ενός μισθού με τις τακτικές αποδοχές , 55-61 ετών με το μπόνους να περιλαμβάνει 2 μισθούς, 62 και πάνω περιλαμβάνει έναν μισθό.

Δεύτερο κριτήριο είναι τα χρόνια υπηρεσίας. Αν έχει κανείς 15-19 χρόνια παίρνει δυο μισθούς, 20-29χρόνοα κλειστά , θα πάρει τρεις μισθούς, παν από 30 χρόνια τέσσερις μισθούς .Τρίτο κριτήριο , είναι το κίνητρο εγγραφής , ποιος θα μπει πρώτος στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα τρέχει από 1 Σεπτεμβρίου -30 Οκτωβρίου. Αν κάνε κάποιος εγγραφή στο πρόγραμμα το Σεπτέμβριο δίνεται άλλος ένας μισθός , αν κάνει κάποιος εγγραφή τον Οκτώβριο δεν θα πάρει μπόνους .Σε αυτό πρόσθετα υπάρχει μπόνους 5.000 ευρώ για τυχόν εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου ανεξάρτητα αν κάνει κάποιος την αίτηση Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και μόνο αν έχει κλείσει τα 55 έτη .

Επιπλέον ποσό θα δοθεί για τα προστατευόμενα τέκνα, με επιφύλαξη για τα ποσά ώσπου να βγουν τα πρακτικά .Έως δυο παιδιά θα δοθούν 3.000 ευρώ , και πάνω από δύο παιδιά , 1.500 ευρώ για κάθε παιδί, όταν στο προηγούμενο πρόγραμμα θα έπαιρνε ο εργαζόμενος 5.000 ευρώ με τρία παιδιά.

Ηλικιακές ομάδες

Ο αριθμός των εργαζομένων που μπορεί να πάρει το πρόγραμμα είναι πάνω από 1.200 άτομα. Υπολογίζεται ότι στις ηλικίες 50-55 είναι πάνω από 800 άτομα, από 55-60 ετών ,360 άτομα και πάνω από 60-68 ετών , 75 άτομα .Όσοι είναι πάνω από 62 χρονών ,δεν έχει καταγγελθεί η σύμβαση για τί δεν έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι εναπομείναντες στην εταιρεία

Υπάρχει η περίπτωση κάποιοι να παραμείνουν στην εργασίας για έναν χρόνο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ως τις 31 -12 -2023 με την θέλησή τους .Αν μετανιώσουν όμως και φύγουν ,δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλά δεν θα πάρουν αποζημίωση.

Τρέχει ακόμα το πανελλαδικό πρόγραμμα όταν κανείς έχει κλείσει τα 60 χρόνια στα υπερβαρέα , τα 62 χρόνια στις κοινές διατάξεις με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κίνητρο 20.000 ευρώ και 15.000 ευρώ της αποζημίωσης .Όσοι έχουν αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορούν ν φύγουν με το παλιό. Αποκλείονται δηλαδή από το καινούριο με τη ΓΕΝΟΠ να διαφωνεί με αυτήν την επιλογή.

Το ανώτερο μπόνους

Το ανώτερο είναι να πάρει κάποιος ως 7 μισθούς που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 50-61 με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας προσθέτοντας τους ανάλογους μισθούς με τα προστατευόμενα τέκνα επιπλέον των 5.000 ευρώ για εξαγορά. Το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν 35.000 ευρώ , αυτό φτάνει τα 42.000 ευρώ και σε κάποιους ξεπερνά και τα 57.000 ευρώ .

Για τον εμβολιασμό

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ μίλησε για νέο μισθολόγιο με παλιούς και νέους μέσα , προτείνοντας στους συναδέλφους να εμβολιαστούν σεβόμενος την αντίθετη άποψη. Δεν εξαγοράζεται η ιστορία, είναι δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός ,είπε χωρίς να θεωρεί σωστό το κίνητρο δύο ημερών άδειας .Πρότασή του είναι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ που τα έξοδά τους να καλύπτονται από την εταιρεία.

Ιωάννα Παπαδημητρίου