Το καλοκαίρι αποτελεί την περίοδο που εμφανίζονται οι περισσότερες ουρολοιμώξεις. Το συχνό μπάνιο στην πισίνα ή τη θάλασσα, καθώς και η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας αποτελούν μερικούς από τους λόγους της συχνότερης εμφάνισης της.

Για τον λόγο αυτό, ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και να προσέξετε την περίοδο αυτή, ώστε να απολαύσετε άνετα την περίοδο του καλοκαιριού.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, την οποία προκαλούν διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως για παράδειγμα βακτήρια, μύκητες, και ιοί.

Πώς συνδέεται η ουρολοίμωξη με την καλοκαιρινή περίοδο;

Την περίοδο του καλοκαιριού, οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της ουρολοίμωξης ποικίλουν. Για παράδειγμα, η υγρασία από το βρεγμένο μαγιό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Την ίδια στιγμή, οι κοινόχρηστες τουαλέτες, οι παραλίες και οι πισίνες, ιδιαίτερα με αρκετό κόσμο συμβάλλουν  στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης ποικίλουν. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα ανήκουν:

  • Πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση
  • Εμφάνιση συχνοουρίας
  • Αιμορραγία κατά την ούρηση
  • Δυσοσμία των ούρων
  • Πυρετός
  • Κόπωση ή αδυναμία

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της ουρολοίμωξης;

Η διάγνωση αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται κατά την επίσκεψη σε έναν ουρολόγο. Ο ουρολόγος θα προχωρήσει σε λήψη ιστορικού, την χορήγηση γενικής εξέτασης ούρων και καλλιέργειας. Στη συνέχεια, πραγματοποιεί υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις.

Ποια είναι η θεραπεία της ουρολοίμωξης;

Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα απλή και περιλαμβάνει την χορήγηση αντιβιοτικής και αναλγητικής αγωγής. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης και ενυδάτωσης ενός ασθενή.

Πώς προλαμβάνεται η ουρολοίμωξη το καλοκαίρι;

Η πρόληψη της ουρολοίμωξης είναι εύκολη την περίοδο του καλοκαιριού. Το μόνο που απαιτείται είναι μερικά μικρά βήματα. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

  • Σωστή ενυδάτωση: Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς, πίνοντας αρκετό νερό και χυμούς οι οποίοι ανέρχονται στα 2 λίτρα την ημέρα.
  • Ούρηση: Αποφυγή ούρησης στην θάλασσα, καθώς και σε πισίνες.
  • Ντους: Έπειτα από το μπάνιο, θα πρέπει να κάνετε ντους και να αλλάζετε μαγιό, για την αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων σε περιβάλλον με υγρασία
  • Χρήση ξαπλώστρας: Αποφύγετε να ξαπλώνετε απευθείας στην άμμο. Αντίθετα, χρησιμοποιείστε ξαπλώστρες στις οποίες έχετε απλώσει καθαρές πετσέτες.
  • Πλύσιμο μαγιό και πετσετών: Τα μαγιό, οι πετσέτες και τα υπόλοιπα ρούχα, θα πρέπει να πλένονται τακτικά, και σε περίπτωση που είναι δυνατό έπειτα από κάθε χρήση.
  • Σεξουαλική δραστηριότητα: Αποφύγετε την σεξουαλική δραστηριότητα στη θάλασσα, την πισίνα ή σε μέρη με νερό. Επιπλέον, συστήνεται οι επαφές ιδιαίτερα με άτομα που δεν γνωρίζετε να πραγματοποιούνται με τη χρήση προφυλάξεων.

H επίσκεψη και η συμβουλευτική από έναν έμπειρο ουρολόγο θα σας βοηθήσει να θωρακιστείτε ενάντια στην ουρολοίμωξη. Ανακαλύψτε τον κατάλληλο στο instadoctor.gr.