ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ

– Συντονίζονται τα μπλόκα της περιοχής για τις επόμενες κινήσεις τους

Οργανώνονται οι αγρότες πανελλαδικά αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για μια σειρά αδικιών που άπτονται της αγροτικής παραγωγής, της φορολόγησης, του ασφαλιστικού αλλά και επί μέρους σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ. Μάλιστα, την Πέμπτη στη Λάρισα οι αγρότες που πρόσκειται στο συντονιστικό των Τεμπών, εκ των οποίων και κάποια μπλόκα από την περιοχή  Κοζάνης και Δυτικής Μακεδονίας, θα κάνουν μαζική διαμαρτυρία, ενώ το Σάββατο 17 συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγροτών στην Νίκαια για να αποφασιστούν περεταίρω μορφές και δράσεις. Εκεί αναμένεται να δώσουν το “παρών” και αγρότες από την περιοχή.

Ειδικότερα, όμως, οργανώνονται διαμαρτυρίες και για την περιοχή. Μάλιστα, οι αγρότες που πρόσκειται στο μπλόκο της Αγίας Κυριακής Βοΐου, αλλά και άλλοι αγρότες, έχουν καλέσει μαζική διαμαρτυρία για τις 12 το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ , την υποστελέχωσή του και τις καθυστερήσεις στην εκτίμηση ζημιών, άρα και αποζημιώσεων.

makrygiannis_menelaos

Μενέλαος Μακρυγιάννης

Επίσης οι αγρότες του μπλόκου Πολυμύλου και όχι μόνο, είχαν το βράδυ της Δευτέρας μια ενημερωτική συνάντηση σε χώρο στο Δρέπανο Κοζάνης, όπου και συζητήθηκε η πορεία εξέλιξης του αγώνα, οι μελλοντικές τους κινήσεις , ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα από τον κ. Μενέλαο Μακρυγιάννη. Ο ίδιος, μιλώντας στον “Π.Λ.” αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν αποσαφηνίσεις ως προς τη φορολόγηση των αγροτών, μιας και ο νόμος που κατατέθηκε πρόσφατα δεχόταν αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ τόνισε πως οι αγρότες οργανώνονται για αυτό το σκοπό. Να σημειωθεί πως η συνάντηση των αγροτών στο Δρέπανο δεν είχε μεγάλη προσέλευση αλλά θεωρήθηκε από τους διοργανωτές ως ικανοποιητική. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι επίκειται συνάντηση στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, με εκπροσώπηση από όλα τα μπλόκα, για καθορισμό της μελλοντικής στάσης των αγροτών.

 

Διαμαρτυρία αγροτών στον ΕΛΓΑ Κοζάνης

Εντωμεταξύ, οι αγρότες ετοιμάζονται για διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης , έξω από το υποκατάστημα

Αβραάμ Εγρές

Αβραάμ Εγρές

του ΕΛΓΑ στη Δυτική Μακεδονία, ενάντια στον κανονισμό του ΕΛΓΑ τον οποίο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως “χαράτσι”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο Αβραάμ Εγρές , μέλος του μπλόκου αγροτών της Αγίας Κυριακής και μέλος της ΠΑ.ΣΥ., πρόκειται για έναν κανονισμό “χαράτσι”, που είναι δυσβάστακτος για τον αγρότη. Ο ίδιος ζήτησε να επιστρέψουν στο πρότερο καθεστώς, όπου γινόταν κρατήσεις για τα ασφάλιστρα της παραγωγής με βάση το τιμολόγιο πώλησης αγροτικών προϊόντων και όχι με βάση τα καλλιεργήσιμα στρέμματα.

Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι με όλη τη μνημονιακή κατάσταση η υπηρεσία δεν έχει προσωπικό και όποια στελέχη υπάρχουν υποχρεώνονται να μετακινούνται για την εκτίμηση των ζημιών με το αυτοκίνητό τους και μάλιστα χωρίς να τους πληρώνουν τα οδοιπορικά. “Πληρώνουν τις εκτιμήσεις των ζημιών με το μεροκάματό τους”, σχολιάζει ο κ. Εγρές, λέγοντας ακόμη ότι ακόμη και όταν γίνονται εκτιμήσεις ζημιών, αυτό γίνεται καθυστερημένα με αποτέλεσμα να αργούν τραγικά πολύ οι αποζημιώσεις…Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα των αγροτικών ζημιών στο Νομό Κοζάνης το φθινόπωρο, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις.
Β.Σ.