ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΙΝΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ορατή δια γυμνού οφθαλμού είναι από χθες το πρωί, τόσο στα ορυχεία όσο και τους σταθμούς παραγωγής του ενεργειακού λεκανοπεδίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή. Μάλιστα οι υψηλές τιμές συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων τόσο χθες όσο και σήμερα Πέμπτη, από νωρίς το πρωί, οδήγησαν τη ΔΕΗ σε περιστολή εργασιών, και περιορισμό δραστηριοτήτων, καθώς και ενίσχυση της διαβροχής.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου μέτρησης της ατμόσφαιρας στο Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Ευαγγελόπουλος, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν υψηλές ήδη από προχθές και σήμερα το πρωί αυξήθηκαν ιδιαίτερα, με τις ωριαίες τιμές να είναι διπλάσιες από το επιτρεπόμενο όριο των 50 mg. Η ρύπανση εστιάζεται κυρίως στα ορυχεία, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι μεταξύ των σταθμών παραγωγής υπάρχουν και μεγαλύτερες τιμές συγκεντρώσεων.

Οι κλιματολογικές συνθήκες λόγω ζέστης, η δραστηριότητα της ΔΕΗ και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης ευνοούν  τη συσσώρευση ρύπων, με σταθμούς όπως ο Οικισμός, η Ποντοκώμη αλλά και η Πτολεμαΐδα, να δίνουν αυξημένες τιμές.

Αυτή την ώρα (Σ.Σ. 10.30 μ.μ.) σύμφωνα με τον χάρτη για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Κέντρου Περιβάλλοντος ο Οικισμός έχει δείκτη ρύπανσης 10/10, η Ποντοκώμη 6/10, η Πτολεμαΐδα 4/10 κ.ο.κ.

Β.Σ.

 

διαβάστε επίσης

Μέτρα κατά της ρύπανσης από το ΛΚΔΜ λόγω αιωρούμενων σωματιδίων