Ομόφωνη απόφαση πάρθηκε από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για την προκαταρκτική μελέτη για το αρδευτικό στη Βόρεια ζώνη Πολυφύτου, ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, και η οποία παρουσιάστηκε εκτενώς από τον κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης.

Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης για τη σύσσωμη στήριξη των μελών του συμβουλίου για την πραγματοποίηση του έργου σχολίασε πως “είναι σημαντικό να ομοφωνούμε στα ουσιαστικά θέματα”. Επεσήμανε πως σκοπός της περιφερειακής αρχής είναι να αλλάξει τη διαδικασία υλοποίησης των έργων καθιστώντας την πιο γρήγορη, όπως και το να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες μέχρι το 2021. Πρόσθεσε πως το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί περιφερειακό συμβούλιο με θέμα την καλύτερη εκμετάλλευση του πρωτογενούς τομέα, ενώ με αφορμή το φράγμα του Καρπερού αναφέρθηκε στη σημασία τόσο της τεχνικής παρέμβασης όσο και της περαιτέρω οργάνωσης.

Ο κ. Θόδωρος Καρυπίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μία εγρήγορση στην περάτωση των διαδικασιών. Η κα Γεωργία  Ζεμπελιάδου σημείωσε πως “είναι ένα από τα δέκα εμπροσθοβαρή έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”, με τα πέντε από αυτά να έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα που τρέχει, ενώ στην περίπτωση του αρδευτικού να μιλάμε για μία ακόμα χαμένη πενταετία. Επέστησε, ακόμα, την προσοχή για τον τοπικό πόρο.

“Να ξεκινήσει το έργο σωστά, από ορθή βάση” τόνισε ο δήμαρχος Σερβίων, κ. Χρήστος Ελευθερίου, θέτοντας ως αρχή να οριστεί ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να αξιοποιηθεί η περιοχή. Πρότεινε, μάλιστα, να “σπάσουνε” το αρδευτικό σε τρία κομμάτια. Να υπάρξει, ένα μικρό αρδευτικό των Λευκάρων, το μεγάλο αρδευτικό με τη βοήθεια της ΔΕΗ και, όσον αφορά το τρίτο, να “κουβαλάνε” νερό από τον Ιλαρίωνα χωρίς, όμως, τη δαπάνη ενέργειας. Ο κ. Βαγγέλης Σημανδράκος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης  υπογράμμισε την αξία της συμβολής των μελετών και πως αυτή θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη και από τους αυτοδιοικητικούς και από λοιπούς εμπλεκόμενους. Τέλος, ο κ. Κώστας Γρίβας , διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών έκανε κάποιες διευκρινήσεις αναφορικά με το έργο σε τεχνικό επίπεδο.

Φ.Μ.