ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ – ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο εκθεσιακό κέντρο Κοίλων

Το ειδικό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας εξήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, το ειδικό τιμολόγιο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2018 και θα αφορά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αναζητάται η φόρμουλα για την εφαρμογή του. Νωρίτερα, είχε υπογραφεί η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, κάτι για το οποίο μόνο καλά λόγια είχε να πει ο πρωθυπουργός.
Επίσης παραχωρείται στο δήμο Κοζάνης το στρατόπεδο Μακεδονομάχων, για αξιοποίηση, ενώ εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης της Λίμνης Πολυφύτου.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στα Κοίλα, είπε σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση ,τα εξής: Ξεκινάμε από εδώ μια φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση 13 αναπτυξιακών σχεδίων μέσα από ισάριθμα συνέδρια. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάμε από εδώ. Ξεκινάμε από την ενεργειακή πηγή που στηρίζει όλη την Ελλάδα. Ξεκινάω από ένα καλό νέο. Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσε τον τερματισμό διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, για να βγεις από τη λίστα των χωρών. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με έλλειμμα 1.2 για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα για το 2018. Είναι ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Επιβεβαιώνει την επιστροφή της χώρας, γιατί μετά από μια μακρά πορεία καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία ανακτά την εμπιστοσύνη. Αναβαθμίζουμε το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης. Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγος και τους κινδυνολόγους, που έκαναν πολιτική με ελλείμματα 15% και κατάφερναν να τα σπαταλάνε, δίχως να αφήνουν τίποτα στο κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υποδομές. Προκειμένου να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου και να παράξουμε πλούτο, να τον διανύουμε με δικαιοσύνη. Θέλω να το επισημάνω, αφού ξεκινάμε από τη ΔΜ. Γιατί δίκαιη ανάπτυξη έχει να κάνει με την κοινωνία αλλά και με τη χωρική κατανομή. Κάποιες περιφέρειες παρά το ότι προσέφεραν στον πλούτο της χώρας, έμειναν παραμελημένες, είναι μια άδικη κατανομή βαρών στα χρόνια της κρίσης,. Κοιτάμε μπροστά και ξεκινάμε ευρύτατο διάλογο για την επόμενη ημέρα. Το ερώτημα είναι πως φανταζόμαστε την ανάπτυξη, που δεν πρέπει να εξαντλείται στους αριθμούς, έχει νόημα όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα οδηγεί σε αύξηση απασχόλησης, που θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας. Που θα στηρίζεται σ’ ένα άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Οι κυβερνήσεις που μας έβαλαν στα μνημόνια στηρίχθηκαν στον δανεισμό και στην υπερκατανάλωση, η χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία. Από εδώ και πέρα, η πρώτη παράμετρος αναπτυξιακού πλαισίου, είναι η διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος . Η πρώτη παράμετρος είναι η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η δεύτερη είναι η μείωση της της ανεργίας, τα επόμενα 5 χρόνια κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για αξιοπρεπή ζωή. Ζητούμενο είναι η μείωση περιφερειακών ανισοτήτων, με το να δώσουμε προοπτική και διέξοδο.Κατεύθυνση είναι και η περιβαλλοντική αειφορία.

 

ΓΙα τη Δυτική Μακεδονία
Η περιφέρεια έχει έντονα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επί δεκαετίες κυρίαρχο ρόλο έχει η εκμετάλλευση του λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας. Στην Πτολεμαΐδα σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κάποιον που εργάζονταν σε εργοστάσιο ή ορυχείο., Σημαντικό μερίδιο συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον λιγνίτη, αν και η εκμετάλλευση του κλάδου έγινε άναρχα. Ταυτόχρονα έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η οικονομική κρίση συνέπεσε με την ανάγκη ενεργειακής μετάβασης για την περιοχή, που αποτελεί αναγκαιότητα και επιλογή της κυβέρνησης. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία, ενώ το 45% προέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία, οδήγησε σε μια τεράστια στρέβλωση και ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας. Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέο τύπο ενεργειακό σχεδιασμό. Ο λιγνίτης θα παραμείνει για αρκετά χρόνια βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος, Χρειάζεται ενεργειακή ανανέωση μονάδων για υψηλή ενεργειακή απόδοση,. Απαιτούνται επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια.
Ο λιγνίτης θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο αλλά αυτός ο ρόλος σταδιακά θα περιοριστή.Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Πρόθεση μας να επεκτείνουμε τη χρήση της τηλεθέρμανσης και ενίσχυση του δικτύου, και σε παραγωγικές μονάδες. Πολύτιμη βοήθεια θα δώσει η διέλευση του TAP . Επίσης, ζητούμενο είναι η επαναπόδοση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ένα συντριπτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι στον πρωτογενή τομέα. Ο κρόκος, τα αρωματικά φυτά, τα ροδάκινα, δοκιμάστηκαν και ανθούν.. Κλειδί για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα είναι η στήριξη των νέων αγροτών. Δεν θα μείνουν οι υπεράριθμοι αγρότες εκτός του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Ήδη ολοκληρώνεται ένα πρότυπο αγρόκτημα 1000 στρεμμάτων για αρωματικά φυτά . Στηρίζουμε την κατασκευή του φράγματος της Βόρειας Ζώνης της λίμνης Πολυφύτου. Κερδίσαμε τη μάχη της φέτας. Δοκιμάστηκε σκληρά η παραγωγή της γούνας αλλά διατηρεί δυνατότητες ανάπτυξης. , ενώ υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού, ιαματικού κ.λπ. Απαραίτητη η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το 90.6% των επιχειρήσεων στην περιφέρεια σας απασχολεί 1-10 εργαζόμενους.Στην Καστοριά δημιουργείται ένα διακομηστικό κέντρο, ένα λιμάνι ξηράς, εξυπηρετώντας εμπορικές συναλλαγές.
Ένα αίτημα χρόνων για τους πολίτες της Κοζάνης, αποδίδουμε το στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης στο δήμο της πόλης, ώστε να αξιοποιηθεί.  Στην ίδια λογική παραχωρήθηκε ο ΟΣΕ. Το μέλλον είναι η νέα γενιά. Το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του τόπου.Στηρίζουμε μέσα από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους την έρευνα και την καινοτομία. Δημιουργείται το πρώτο περιφερειακό ταμείο, Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας.Αποτελεί πρότυπο συντονισμού. Επιπλέον θα ενταθεί η περιφέρεια στο ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης, ενώ υπάρχουν πολλά προγράμματα.Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών με σκοπό την καινοτομία στην ενέργεια.

Ένα αίτημα χρόνων για τους πολίτες της Κοζάνης, αποδίδουμε το στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης το δήμο της πολης, ώστε να αξιοποιηθεί. Στηρίζουμε μεσα από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους την έρευνα και την καινοτομία. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να κανει πραξη το πάγιο αίτημα της περιφέρειας, Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το υπουργείο ενέργειας εργάζεται για να βρει το βέλτιστο τροπο, δεσμεύομαι ότι θα υλοποιηθεί με αρχής γενομένης απο τον προϋπολογισμό του 2018. Εναπόκειται σε σας να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα με τον καλύτερο τροπο.

Από τα έργα θα κριθούμε όλοι. Μέχρι τότε δουλειά….

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

 




VIDEO-ΦΩΤΟ: ΔΈΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΣΙΡΗ

 

Β.Σ.
Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το