ΟΧΙ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΑΕΚ/ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ RIGHT2CURE ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ

Για να δείτε την ομιλία πατήστε ΕΔΩ

(Η ομιλία του Νίκου Φωτόπουλου ξεκινά από το 20ο λεπτό) Σημείωση:  Συναδέλφισσες-φοι, η διαδικτυακή εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της καμπάνιας για τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 7 διαφορετικές χώρες, προκειμένου σύμφωνα με τον κανονισμό το θέμα του σπασίματος των πατεντών, να συζητηθεί στο συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο  σύνδεσμος για την υπογραφή είναι: https://eci.ec.europa.eu/015/public/#/screen/home

Συναδέλφισσες, -φοι,

Εργαζόμενες, -νοι,

Πριν πω οτιδήποτε άλλο πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ μεγάλη τιμή που μας κάνουν να είναι ομιλητές στην εκδήλωσή μας  την καθηγήτρια Ιατρικής σχολής Αθήνας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού, τον κ. Κώστα Λιβαδά, γιατρό, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, την πολύ δυναμική δικηγόρο κ. Τσίπρα Μαρία και βέβαια τον αγαπητό φίλο από την οργάνωση «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» κύριο Μιχάλη Υδραίο.

Φίλες και φίλοι,

Δεν κρύβω να σας πω ότι τούτη εδώ την ώρα αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση. Ναι, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί όταν με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων

κουβεντιάζονται θέματα σαν και αυτό που έχει ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και που ξεφεύγει κατά πολύ από τα συνήθη συντεχνιακά εργατικά οικονομικά ζητήματα, τότε είναι που ο συνδικαλισμός αποκτά το νόημα που πρέπει να έχει.

Συνδικαλισμός για την κοινωνία και όχι απλά και μόνο για τη συντεχνία. Για μένα προσωπικά και θέλω να πιστεύω για όλους μας ο συνδικαλισμός είναι προσφορά.

Προσφορά πρώτα στην κοινωνία και μετά προς τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

Με αυτή λοιπόν τη λογική και την προσέγγιση αγκαλιάζοντας την καμπάνια Right2Cure αποφασίσαμε οι δύο παρατάξεις, η ΕΑΚ και το ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ, το  ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ και η ΕΑΚ να διοργανώσουμε από κοινού αυτή τη διαδικτυακή εκδήλωση.

  • Σκοπός και στόχος μας είναι να αναδείξουμε και εμείς τις πανανθρώπινες αξίες της υγείας για τον κάθε άνθρωπο της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
  • Σκοπός και στόχος μας είναι να αναδείξουμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων πρέπει να είναι πάνω από τις ανάγκες των αγορών και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και εν προκειμένω των φαρμακοβιομήχανων.
  • Σκοπός και στόχος μας είναι να συμβάλλουμε και εμείς στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Εκπροσωπώντας λοιπόν την παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ πριν πω δύο κουβέντες για το σημερινό μας θέμα θέλω να θυμίσω και γιατί δεν πρέπει να το ξεχνάμε και γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό που κουβεντιάζουμε σήμερα ότι στον πλανήτη γη που ζούμε καθημερινά πεθαίνουν 5.000 παιδιά κάτω από 5 ετών από πείνα.

Όπως επίσης θέλω να θυμίσω ότι την ίδια ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από πείνα 500 κροίσοι που αποτελούν το 0,0000066% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν περιουσία πάνω από 7 τρις δολάρια!  Δηλαδή τόση περιουσία που είναι τριπλάσια από το ΑΕΠ της Αφρικής, των 65 χωρών και του 1,3 δις ανθρώπων!!

Επίσης θα ήθελα να θυμίσω (και για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν να το μάθουν γιατί αυτά δεν πρέπει να μένουν κρυφά) ότι όπως αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής «Billionaire Bonanza 2020: Wealth Tumbling Taxes and Pandemic Profiteers» ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ πέρσι μέσα στην κρίση μόλις μέσα σε 23 ημέρες αυξήθηκε κατά 282 δις δολάρια ανεβάζοντας την καθαρή αξία τους σε 3,229 τρις δολάρια!!

Τέλος, (ως εισαγωγή στα όσα θα πω) στην συνέχεια επιτρέψτε μου να σας διαβάσω δύο παραγράφους από χθεσινό άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου David Dawkins που δημοσιεύθηκε στο Block Capital.

Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει αποκλειστική συνεργασία με το γνωστό περιοδικό Forbes.

«του David Dawkins

Ο πλούτος που κρατούν στα χέρια τους οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης αυξήθηκε το τελευταίο χρόνο και άγγιξε τα 3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, καθώς όπως και οι υπόλοιποι κροίσοι του πλανήτη εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό “ανοσία” στην οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊου.

Το Forbes δημοσίευσε εχθές τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, στην οποία συγκαταλέγονται 628 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έναντι 511 το προηγούμενο έτος. Συνολικά, έγιναν κατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για την ελίτ, η πανδημία αποδείχθηκε επικερδής».

Επαναλαμβάνω τα σχόλια δεν είναι δικά μου.

Τα σχόλια είναι του συντηρητικού δημοσιογράφου.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ

Με βάση αυτά ως πρόλογο εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς ως παράταξη θεωρούμε απαράδεκτο πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε άγνωστο πόσα δις και χρηματοδότησε αδρά την έρευνα για την ανάπτυξη των εμβολίων αυτά είναι να είναι ιδιόκτητα.

Θυμίζω ότι τον περασμένο Μάϊο η Ευρωπαία Επίτροπος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διοργάνωσε μεγάλες διαδικτυακές εκδηλώσεις για να συγκεντρώσει χρήματα για τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του Covid-19.

Συνεπώς εδώ θα έπρεπε να υπάρχει ανταποδοτικότητα ως προς το δημόσιο χρήμα που δαπανήθηκε και όχι τόσους μήνες να γίνεται συζήτηση περί ιδιοκτησίας των φαρμακοβιομηχανιών.

Θεωρούμε ότι η ηγεσία της Ε.Ε. από τη στιγμή που χρηματοδότησε την έρευνα έχει τεράστιες ευθύνες που τα εμβόλια δεν αντιμετωπίζονται ως ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό.

Θεωρούμε ότι έχει τεράστιες ευθύνες που ακόμα δεν έχουν σπάσει οι πατέντες και δεν δίνεται η δυνατότητα να παραχθεί το φάρμακο γρήγορα σε κάθε χώρα ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Όπως επίσης θεωρούμε απαράδεκτο, αντικοινωνικό και ρατσιστικό 3 δις συνάνθρωποί μας να αντιμετωπίζονται ως περισσευούμενοι.

Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός του ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας θα εμβολιαστούν το 2022 και αν εμβολιαστούν.

Ειλικρινά πως μπορεί να διαχειριστεί κανείς μια πανδημία όταν η πρόσβαση στο εμβόλιο δεν είναι κάτι εύκολο και εφικτό για όλους μας;

Όταν για δις συνανθρώπους μας τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι πολυτέλεια;

Φίλες και φίλοι,

Αν φύγουμε από τον μικρόκοσμο της Ευρώπης αυτό που θα δούμε αν κοιτάξουμε τον παγκόσμιο χάρτη είναι ένα τεράστιο απαρχάϊντ για το εμβόλιο.

Στην Ευρώπη από ότι μαθαίνουμε από όσα ανακοινώνονται έχουμε συμβόλαια για 2,3 δις δόσεις από 6 εταιρείες και η ηγεσία της Ε.Ε. διαπραγματεύεται με ακόμα 2 όταν ο πληθυσμός είναι 450 εκ.

Με λίγα λόγια αναλογούν 5 δόσεις για τον καθέναν μας.

Στις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες όμως χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δεσμεύσει μόνο 300 εκ. δόσεις για 92 χώρες με πληθυσμό 3 δις.

Δηλαδή το εμβόλιο θα το κάνει 1 στους 10 και μόνο μια δόση.

Αυτό είναι απαράδεκτο.

Είναι αντικοινωνικό.

Είναι απάνθρωπο.

Εμείς (αλλά πιστεύω και όλοι μας) δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε.

Γι’ αυτό και οργανώσαμε αυτή τη διαδικτυακή εκδήλωση.

Γιατί σε εμάς δεν περισσεύει κανείς συνάνθρωπός μας.

Γιατί για εμάς οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από τις ανάγκες των αγορών και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Έτσι λοιπόν συμμετέχουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας σε αυτή την εκστρατεία και ενώνουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια συνανθρώπους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση φωνάζοντας όλοι μαζί:

Ας μείνουμε άνθρωποι  φωνάζοντας όλοι μαζί

Εδώ και τώρα να σπάσουν οι πατέντες και να μπορεί να παράγεται το εμβόλιο σε κάθε χώρα.

Εδώ και τώρα το εμβόλιο να χαρακτηριστεί δημόσιο αγαθό.

Φίλες και φίλοι,

Η πανδημία δεν ξεχώρισε κανέναν μας.

Πλούσιο ή φτωχό.

Λευκό, κίτρινο ή μαύρο.

Ούτε εμείς πρέπει να ξεχωρίσουμε κανέναν.

Απεναντίας η πανδημία πρέπει να δώσει πολλά μαθήματα στον καθέναν μας αλλά και στους κυβερνώντες.

Σε εμάς

Μαθήματα ανθρωπιάς

Μαθήματα ταπεινοφροσύνης Μαθήματα αλληλεγγύης στην πολιτεία και τους κυβερνώντες το μεγάλο μάθημα το πόσο σημαντικό και αναντικατάστατο είναι το Δημόσιο σύστημα υγείας.

Ένα σύστημα υγείας πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

Ένα σύστημα υγείας που θα δίνει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη σε κάθε ασθενή.

Ένα σύστημα υγείας που δεν θα αφήνει κανέναν συνάνθρωπό μας να πεθαίνει μόνος και αβοήθητος διασωληνωμένος σε απλούς θαλάμους Covid όπως γίνεται τώρα.

Φωτόπουλος Νίκος