Ο Δήμος Κοζάνης ζητά από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας την εξαίρεση από την εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν.5056/2023 για τη διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης .

Στο Δήμο λειτουργούν 97 σχολικές μονάδες και 6 είναι σε υπό αναστολή λειτουργίας. Σε αναστολή είναι :το νηπιαγωγείο και δημοτικό Καισαρειάς, το νηπιαγωγείο και δημοτικό Ποντοκώμης, το νηπιαγωγείο Μαυροδενδρίου και το νηπιαγωγείο στα Αλωνάκια. Οι 2 σχολικές μονάδες της Καισαρειάς βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω ακαταλληλότητας κτιρίου και όχι λόγω μικρού αριθμού μαθητών και έτσι γίνονται 99 , πολύ κοντά δηλαδή στις 100 που απαιτούνται για την εξαίρεση από το Νόμο που τις καταργεί. Για αυτό ο Δήμος εισηγείται τη διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κοζάνης, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της εύρυθμης, άμεσης και αποτελεσματικής λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον Ν. 5056/2023 (Φ.Ε.Κ. 163Α΄/06.10.2023) καταργούνται οι σχολικές επιτροπές και οι αρμοδιότητές τους περιέρχονται στις υπηρεσίες του οικείου Δήμου, με την επιφύλαξη της 5ης παραγράφου του 28ου άρθρου του ίδιου νόμου, σύμφωνα με την οποία: «Με διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, ύστερα από απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται έως τις 31.3.2024, μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σχολικές επιτροπές σε δήμους στους οποίους λειτουργούν συνολικά περισσότερες από εκατό (100) σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ι.Π.