Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

To Βελβεντό είναι πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, έχοντας φέρει στο κέντρο της πόλης τις πιο γλυκές του γεύσεις, με τις Παραδοσιακές Τουλούμπες Ζανδέ.

«Τι το διαφορετικό έχουν οι τουλούμπες Ζανδέ από τις άλλες»; θα…. αναρωτηθεί κάποιος, αφού τουλούμπες φτιάχνουν λίγο – πολύ, παντού στην Ελλάδα. Απάντηση αβίαστη σε αυτή την ερώτηση, θα δώσει όποιος δοκιμάσει τις τουλούμπες που κάθε μέρα, καθημερινές και αργίες, φέρνει από το Βελβεντό στο κατάστημα Θεσσαλονίκης, η οικογενειακή επιχείρηση που έχει γίνει γνωστή για τα τουλουμπάκια, αλλά και τα επίσης ασυναγώνιστα κουρκουμπίνια της.

Εχθές, άνοιξε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, γωνία Εγνατίας με Πρασακάκη το κατάστημα «Ζανδέ», γλυτώνοντάς μας από την υποχρέωση, να ζητάμε από φίλους που πάνε Βελβεντό ή Κοζάνη, να φέρουν ένα κουτί από τα τρομερά αυτά γλυκάκια.

Στο κατάστημα Θεσσαλονίκης μας καλοδέχτηκε ο κ. Αντώνης Κλίγγος, με τη γυναίκα του Μαρία, ο οποίος και μας αφηγήθηκε την ιστορία της οικογενειακής αυτής επιχείρησης, που ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες, από το καφενείο που διατηρούσαν στο κέντρο του Βελβεντού, ο Μανώλης με την Κατερίνα Ζανδέ.

Ταβλομαχίες με στοίχημα ….τουλουμπάκια

Τότε, πριν σαράντα χρόνια και πλέον, η Κατερίνα Ζανδέ ξεκίνησε να φτιάχνει τουλουμπάκια, για το καφεδάκι των πελατών. Όμως το καφενείο, που ήταν στην κεντρική πλατεία, είχε και εκδοτήριο των ΚΤΕΛ. Οι πελάτες πολλοί, έπιναν τον καφέ τους, έπαιζαν το ταβλάκι τους και τα στοιχήματα έμπαιναν σε τουλουμπάκια. Έτσι, οι μερίδες έγιναν παραγγελίες σε κουτί, η ζήτηση ολοένα και μεγάλωνε και τα κουτιά με τα γλυκά ταξίδευαν αράδα για την Κοζάνη.

Το 2001 άνοιξε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, στην είσοδο του χωριού, εκεί που βρίσκεται και σήμερα ενώ την ίδια χρονιά, η νεότερη γενιά, η κόρη του ζευγαριού, Βάγια, με τον άνδρα της Ανδρόνικο Κλίγγο και τους δύο αδελφούς του, ανοίγουν κατάστημα και στην Κοζάνη, στην περιοχή του πρακτορείου των ΚΤΕΛ, το οποίο σε επόμενη φάση μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης.

grtimes