Οι υπεραξίες της Wonderplant

Η μεγάλη ευκαιρία που διαφαίνεται στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πλάνων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και μόνο για τη νέα επέκταση της Wonderplant στην Πετρούσα Δράμας έχει προϋπολογιστεί ποσό 50 εκατ. ευρώ.

Η νέα επένδυση της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου με τη μέθοδο της υδροπονίας και στην ηλεκτρική ενέργεια, αφορά την ανέγερση υδροπονικού θερμοκηπίου έκτασης 100 στρεμμάτων, με τις αντίστοιχες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κ.λπ., καθώς και σταθμού ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6 MW, ενώ έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2025 και πρόκειται να δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα η παραγωγή της Wonderplant, που διαθέτει 220 στρέμματα θερμοκηπίου και συσκευαστήριο, ξεπερνά ετησίως τους 15.000 τόνους ντομάτας τριών τύπων (cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster καθώς και ντομάτα beef).

Εκτός από την Δράμα, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έχει δρομολογήσει και δεύτερη μεγάλη υδροπονική επένδυση για την παραγωγή ντομάτας, αυτή τη φορά στη Δυτική Μακεδονία.

Αν και το αρχικό σχέδιο «ακουμπούσε» στο ευρύτερο master plan για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, υπήρξαν αλλαγές.

Οι πωλήσεις της Wonderplant που ελέγχεται και διοικείται από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Αραμπατζή, Θέμη Μακρή και Σταύρο Νένδο, πέρσι σημείωσαν άνοδο 11,13% στα 50,62 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 21,41% στα 10,702 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ από 3,974 εκατ. ευρώ το 2022.

Πηγή:ot.gr