Για να γίνει ο κόσμος γύρω σας πιο όμορφος, δεχτείτε μέσα σας ότι ο σπόρος της ομορφιάς ενυπάρχει σε κάθε τι.Παντού κρύβεται ομορφιά.Στη φύση, σ’ ένα βλέμμα,σε μια κίνηση, σ’ ένα χωριάτικο χαγιάτι….Μάθετε να ψάχνετε να τη διακρίνετε, όπως τα ψήγματα του χρυσού μέσα στην ποταμίσια άμμο.Πλάι στην ομορφιά, πάντα και η ασχήμια!Όμως, όσο περισσότερο διαπιστώνετε την ασχήμια , τόσο περισσότερο θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τις μικρούλες ομορφιές-τα χαρωπά αυτά λουλουδάκια μέσα στα αγριόχορτα.Και θα καταλάβετε ότι απομακρύνοντας τα αγριόχορτα, τα μισοκρυμμένα ανθάκια θα φαίνονται καλύτερα και σιγά σιγά, θ’απλωθούν και θα καλύψουν το χώρο που άλλοτε ήταν άσχημος.

Η σχέση με τους τρίτους…δύσκολο θέμα.Ας υποθέσουμε πως λέτε σε κάποιον ότι είστε περήφανοι γι’αυτόν, ενώ μέσα σας συλλογίζεστε ακριβώς το αντίθετο, θα το νοιώσει.Κινδυνεύετε έτσι,να κάνετε έναν εχθρό.Αν οξύνετε την παρατηρητικότητά σας,θα διαπιστώσετε πόσο συχνά στην καθημερινή ζωή επηρεάζει η σκέψη μας τη στάση των άλλων.Αυτό που πραγματικά έχουμε στο μυαλό μας, ‘’περνάει’’στους τρίτους.Όταν προσεγγίζετε ένα άτομο έχοντας σκέψεις αρνητικές , όσο κρυφές σκέψεις και αν είναι, θα τις διαισθανθεί.Καμμιά φορά , μάλιστα,απορείτε….. Διότι ενώ φέρεστε θερμά και εγκάρδια, βλέπετε από την πλευρά του τρίτου μια επιφύλαξη, κράτημα μίας απόστασης.Διάβολε! πώς το κατάλαβε ότι την ίδια στιγμή που του μιλούσατε τόσο ζεστά και φιλικά, μέσα σας λέγατε ‘’μα ποιος τελοσπάντων, νομίζει πως είναι;’’ή ‘’τι βαρετός, Παναγία μου….’’.Πώς το κατάλαβε;Μα, απλούστατα, μεταβιβάσετε στο τρίτο άτομο την αρνητική σας σκεψη! Διαισθάνεται ότι, παρά την εξωτερική συμπεριφορά σας, δέχεται επίθεση και προσπαθεί να αμυνθεί, χωρίς καλά καλά να ξέρει απέναντι σε τι….

Μην σκαλίζετε πλέον συστηματικά να βρείτε τα ελαττώματα των άλλων, αλλά να αρχίσετε να αναζητάτε τα προτερήματά τους.Δεν μπορεί να μην έχουν! Ξεχωρίστε τα, δεχτείτε τα,αποδώστε τους τόση σημασία ώστε να εκτοπίσουν τις υπόλοιπες κρίσεις σας, που είναι αρνητικές.Κοιτώντας μέσα απ’το νέο αυτό πρίσμα, το άτομο θα σας δώσει μια γενική εικόνα θετική.Μια τέτοια τακτική δεν σημαίνει ότι εθελοτυφλείτε.Δημιουργεί απλώς το κατάλληλο κλίμα, ούτως ώστε οι θετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου ατόμου να μπορέσουν να εκδηλωθούν – τουλάχιστον απέναντι σε σας προσωπικά.Άς πούμε ότι κάποιος είναι ασυνεπής και κανείς δεν βασίζεται στο λόγο. Αν πεισθεί για την δική σας εμπιστοσύνη, εσάς ειδικά δεν θα θελήσει με καμμιά δύναμη να σας ‘’προδώσει’’,να σας διαψεύσει να σας απογοητεύσει.

Καμμιά φορά, βέβαια, με ορισμένα άτομα τα πράγματα δεν είναι απλά.Χρειάζεται υπομονή και αρκετή καλή θέληση για να τους ‘’βγάλει’’ κανείς τις καλές τους ιδιότητες στην επιφάνεια.

Σύμφωνοι.Αλλά αξίζει τον κόπο!

Οι άνθρωποι έγιναν ο ένας για τον άλλον.Ή να τους καθοδηγείς λοιπόν ή να τους δέχεσαι όπως είναι.Μάρκος Αυρήλιος 121-180μ.χ.Ρωμαίος Αυτοκράτωρ.

Ποτέ μη δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος από αυτούς που είναι μαζί σου.Να φοράς τη μόρφωσή σου όπως το ρολόϊ σου σε μια εσωτερική τσέπη.Μην τη βγάζεις έξω και μην την επιδεικνύεις, απλώς για να δείξεις ότι έχεις.Λόρδος Τσέστερφηλντ 1694-1773 Άγγλος πολιτικός και συγγραφέας.

ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ-ΠΟΛΥΞΕΝΗ