Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Σύγχρονο, δυνατό και ανανεωμένο

Ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις

Η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Επιμελητηρίου μας, αποτελεί την ύψιστη διαδικασία συμμετοχής και άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και απαντάει με τον πιο καθαρό και στέρεο τρόπο σε βασικά ερωτήματα των Γεωτεχνικών συναδέλφων, σε μια χώρα που αλλάζει με τον σκληρότερο και πιο επώδυνο τρόπο.

Απαντάει επίσης, με τον πιο σύγχρονο τρόπο, στις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και τις σύγχρονες επιστημονικές και επαγγελματικές ανησυχίες των Γεωτεχνικών.

Για αυτό καλούμε τους συναδέλφους να συστρατευθούν με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ [ΔΗ.ΣΥ.ΓΕ], για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιο το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και να επιχειρήσουμε να το αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει να μείνουμε όρθιοι κάτω από το βάρος σκληρών πολιτικών και μέτρων που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται συνεχώς με την επίκληση πολιτικών λιτότητας.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι πολύτιμο θεσμικό όργανο για το Γεωτεχνικό κόσμο και την Πολιτεία και μοχλός για την ανάδειξη των γεωτεχνικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών [ΔΗ.ΣΥ.ΓΕ], με προοδευτικό και σύγχρονο πνεύμα συνεννόησης και δημοκρατικής αντίληψης, προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσει πρωτίστως το Επιμελητήριο ζωντανό και επίκαιρο.

Βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς και προσδοκίες για τις επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των Γεωτεχνικών και για το λόγο αυτό, συνεχίζουμε να ανοίγουμε τη συζήτηση για τα σημαντικότερα ζητήματα που, κατά την άποψή μας, ένα σύγχρονο Επιμελητήριο επιβάλλεται να προσεγγίσει δυναμικά και με συστηματικό τρόπο.

Η νοοτροπία να αποδίδονται αβίαστα ευθύνες σε όλους και για όλα και η γενικόλογη απαξίωση των παρατάξεων και προσώπων είναι ισοπεδωτική, αντιδεοντολογική και επικίνδυνη. Οι ευθύνες, όπου υπάρχουν, ανήκουν και βαρύνουν συγκεκριμένα πρόσωπα και παρατάξεις και έτσι πρέπει να αποδίδονται. Τις δικές μας, όπου έχουμε και μας ανήκουν, τις αναλαμβάνουμε – δημόσια και με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης.

Είναι γεγονός ότι το Επιμελητήριο, εδώ και καιρό, εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες στην αποτελεσματικότητα και την ισχύ των παρεμβάσεών του. Οι αδυναμίες αυτές έχουν να κάνουν με:

 Τον άκαμπτο και γραφειοκρατικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του
 Την απώλεια της εμπιστοσύνης των μελών του προς αυτό
 Τη γενικότερη απαξίωση των συλλογικών δράσεων και θεσμών
 Τη μειωμένη αξιοπιστία και παρέμβασή του στα επαγγελματικά δρώμενα των κλάδων που εκπροσωπεί
 Τη μειωμένη αποτελεσματικότητα στην επίλυση καίριων ζητημάτων που προκύπτουν καθημερινά
 Τη μειωμένη αξιοπιστία του σε επίπεδο κοινωνίας

Ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό ΓΕΩ.ΤΕ.Ε. χρειάζεται νέους ανθρώπους με γνώση, με ικανότητα και διάθεση για δουλειά, να παράγουν απόψεις και θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες, έγκυρα και έγκαιρα.

Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη και ομαλότερη λειτουργία του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε., προτείνουμε:

 Αναμόρφωση του νόμου ίδρυσης και λειτουργίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και προσαρμογή σε θέματα σύγχρονης και αποτελεσματικής λειτουργίας των οργάνων του [Εκλογές, Δ.Σ., Γ.Σ., κλπ.] και της εσωτερικής του δομής.
 Βελτίωση της οργανωτικής επάρκειας των Παραρτημάτων και ευθυγράμμιση με την περιφερειακή διάταξη της χώρας.
 Συμμετοχή σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς εταίρους, σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, τα οποία αφορούν την αποκατάσταση των εδαφών που προέρχονται από την διαδικασία εξόρυξης λιγνίτη.
 Βελτίωση των υδατικών πόρων των περιοχών που έχουν πληγεί από την εξορυκτική δραστηριότητα των ορυχείων της ΔΕΗ.
 Αξιοποίηση και ορθολογική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή νέων τεχνολογιών (πχ αγροβολταϊκά).
 Συμμετοχή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην διαβούλευση και τις δράσεις που αφορούν την μετάβαση στην Μεταλιγνιτική περίοδο.

Καλούμε όλους εσάς, τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς που αναγνωρίζετε και αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο να αγωνιστούμε όλοι μαζί, με διαφάνεια και αξιοπιστία, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τους κινδύνους και να διεκδικήσουμε τα σπουδαία και σημαντικά, ώστε να σταματήσουμε την κατρακύλα και να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και των Γεωτεχνικών.

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
3. ΔΟΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
5. ΠΑΤΣΙΛΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
6. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΣΤΕΡΙΟΥ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ

1. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΩΜΑ
2. ΠΛΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ
1. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ

ΓΕΩΛΟΓΟΙ

1. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΙΣΑΑΚ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2. ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
3. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του ΛΑΖΑΡΟΥ
4. ΦΕΪΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ