21 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η Αιανή τιμάει και είναι περήφανη για τους ποιητές της. Αξίζουν να αναφερθούν 5 αξιόλογοι ποιητές του τόπου μας με πλούσια συλλογή ποιημάτων.

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στην Αιανή Κοζάνης. Έχει εκδόσει 18 ποιητικές συλλογές:
-ποδηλάτης φώσφορος (2017)
-φλοίσβος στα χνάρια της μοναξιάς (2018)
-ποιήματα Ι και ποιήματα ΙΙ (10) (2019)
-της ίριδας το πείσμα (2020)
-ο χρόνος και το καλέμι (2021)
-ακροβάτες ουτοπίας (2022)
-σπασμένος χορός (2023)

Ο Μιχάλης Μανδραβέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιανή Κοζάνης. Έχει εκδόσει 2 ποιητικές συλλογές:
-Του έρωτα και της ζωής (2018)
-Το τούνελ (2023)

Ο Καρακούλας Νικόλαος, από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από την Αιανή Κοζάνης, έλαβε το Βραβείο “Ξενοφάνης” στον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “Κ.Π. Καβάφης” 2022 για την ποιητική του συλλογή “Νοσταλγία”. Έλαβε «Βραβείο Κοινωνικής Ποίησης» στον Η΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού για το ποίημα «Νοσταλγία», Τιμητική Διάκριση στον 16ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος για το ποίημα «Το εγώ και η πατρίδα πορεύονται μαζί» και “Βραβείο Επικής Ποίησης” στον 11ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού για το ποίημα “Τρικυμία εν κρανίω”.
Εκτός από τις Ανθολογίες των τριών διαγωνισμών, ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στο «Ποιητικό Λεύκωμα – Γιορτή της Ποίησης 2020» του Περιοδικού Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς, στο «Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2021» και στο «Ποιητικό Λεύκωμα – Γιορτή της Ποίησης 2021» των Εκδόσεων Κέφαλος.

Ο Γρηγόριος Κοντός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιανή και είναι διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Κοζάνης. Τα «Μοιρολόγια της Αιανής» αποτελούν το προϊόν μιας πολύχρονης σχέσης με τη σκέψη και τη δράση των λαϊκών γυναικών της Αιανής.

Τέλος, ο Στέλιος Παπαδόπουλος με καταγωγή από τον Πειραιά και παντρεμένος στην Αιανή έχει εκδόσει μία ποιητική συλλογή το «Εν αμύνη» καθώς και το βιβλίο «Κοινωνική Απελευθέρωση».

Πηγή:eani.gr