Για έξι μήνες οι εκπομπές από τις μονάδες ορυκτού αερίου ξεπέρασαν αυτές των λιγνιτικών

Σύμφωνα με μελέτη του Green Tank για το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής το 2023 εκτιμάται ότι εκπέμφθηκαν 14.7 εκ. τόνοι CO2 για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Για έξι από τους δώδεκα μήνες του έτους οι εκπομπές από τις μονάδες ορυκτού αερίου ξεπέρασαν αυτές των λιγνιτικών. Αθροιστικά για τους δώδεκα μήνες του 2023 οι εκπομπές από τις λιγνιτικές μονάδες ξεπέρασαν κατά 0.15 εκ. τόνους αυτές των μονάδων ορυκτού αερίου , Η διαφορά αυτή είναι πολύ μικρή, ειδικά αν συγκριθεί με τη διαφορά στην ηλεκτροπαραγωγή των δύο καυσίμων. Το 2023 η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό αέριο ήταν κατά 10.1 TWh μεγαλύτερη από τη λιγνιτική παραγωγή , η οποία ήταν η χαμηλότερη από τη δεκαετία του ‘70.

Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό των εκπομπών στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, το 2023, πρώτος, και πάλι με μεγάλη διαφορά είναι ο λιγνιτικός ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) του Αγίου Δημητρίου.O σταθμός του Αγίου Δημητρίου ως ο μεγαλύτερος της χώρας κατείχε διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή, με εξαίρεση το 2023 που η εικόνα αυτή άλλαξε για κάποιους μήνες. Αυτό συνέβη εξαιτίας της αξιοποίησης της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η οποία για τους πέντε από τους δώδεκα μήνες του 2023, παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε άλλη λιγνιτική μονάδα. Εξαιτίας αυτού, η Πτολεμαΐδα 5 κατέχει τη 2η θέση της κατάταξης .Την πρώτη τριάδα των λιγνιτικών σταθμών συμπληρώνει ο λιγνιτικός σταθμός της Μεγαλόπολης IV, ο οποίος έπειτα από δύο μήνες μηδενικής παραγωγής, τέθηκε ξανά σε λειτουργία τον Δεκέμβριο . Την 3η θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων ρυπαντών στην ηλεκτροπαραγωγή καταλαμβάνει ο σταθμός ορυκτού αερίου «Μεγαλόπολη V» .

Συγκρίνοντας την κατάταξη των σταθμών το 2023 με την αντίστοιχη του 2022, παρατηρείται πως ενώ ο Άγιος Δημήτριος παραμένει 1ος και τις δύο χρονιές, ο σταθμός ορυκτού αερίου Μεγαλόπολη IV έπεσε από τη 2η (το 2022) στην 6η θέση (το 2023), παραχωρώντας τη θέση του στην Πτολεμαΐδα 5. Στην πρώτη πεντάδα των πιο ρυπογόνων μονάδων το 2022, βρισκόταν και ο λιγνιτικός σταθμός Μελίτη Ι, ο οποίος το 2023 έπεσε στην 14η θέση. Τη θέση του Μελίτη Ι, κατέλαβε η μονάδα της Αλουμίνιον (5η το 2023), η οποία το 2022 βρισκόταν χαμηλότερα στην 8η θέση.