Ο  Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας – Europe Direct – Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Ισπανία που αποτέλεσε το δεύτερο σκέλος του προγράμματος, με τίτλο “Solidarity against hate”, στο πλαίσιο του Erasmus+, σε συνεργασία με τους οργανισμούς νεολαίας “Finglas Youth Resource Centre – Association Amics – Virtain Nuorisotoimi”. Μέσω της ανταλλαγής νέων δόθηκε η δυνατότητα σε 10 νέες και νέους της Φλώρινας να βρεθούν στην περιοχή της Moraira και του Alicante της Ισπανίας, από τις 24 έως τις 30 Μαρτίου 2024.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, 45 νέοι και νέες από 4 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Φινλανδία) είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, λαμβάνοντας μέρος σε μία ποικιλία διαδραστικών δραστηριοτήτων με θέμα την αλληλεγγύη ενάντια στο μίσος. Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν η ανάδειξη των λόγων και των στερεοτύπων που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και η εύρεση λύσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της ομαδικής συνεργασίας. Παράλληλα, δόθηκε στους συμμετέχοντες/ουσες η δυνατότητα βελτίωσης των διαπροσωπικών τους δεξιοτήτων, της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης με τους άλλους και της ενίσχυσης του αισθήματος της αυτοπεποίθησης. Την αποστολή συνόδεψαν η εθελόντρια και στέλεχος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ, Αλεξάνδρα Καραγκιοζίδου και η εθελόντρια και μέλος του ΟΕΝΕΦ, Στεφανία Ζυγομάνη.

Νέοι και νέες οι οποίοι αποτελούν ενεργά μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μας εξιστορούν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα που αποκόμισαν μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Μαρία, 14 χρονών 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ισπανία ήταν μια μοναδική εμπειρία, η οποία θα μου μείνει πραγματικά αξέχαστη. Η συναναστροφή με παιδιά από άλλους λαούς μας έκανε να εκτιμήσουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα του κάθε λαού, ενώ παράλληλα αναγνωρίσαμε και τα κοινά στοιχεία που έχουμε μεταξύ μας ως έφηβοι, τα οποία ήταν πολλά. Ενθουσιασμός πριν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χαρά και λίγη αγωνία κατά τη διάρκεια και συγκίνηση κατά την λήξη περιγράφουν καλύτερα τα συναισθήματα που βίωσα. Παρόλο που μου ήταν κάτι ξένο, γεγονός που μου προκαλούσε ένα μικρό άγχος αρχικά, καθόλη την διάρκεια του προγράμματος ένιωθα ασφάλεια. Οι εγκαταστάσεις ήταν καλές, οι leaders μας προσέχανε και τα παιδιά, παρόλο που γνωρίζονταν από πριν, μας ενέταξαν πολύ γρήγορα στην “ομάδα”. Οι δραστηριότητες ήταν βιωματικές και εκπαιδευτικές, που σημαίνει ότι οι γνώσεις οι οποίες αποκομίσαμε χαράχτηκαν ακόμα καλύτερα στο μυαλό μας και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και στην μελλοντική μας ζωή. Γενικώς, το όλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν μια αξέχαστη και ξεχωριστή εμπειρία, που θα ήθελα πολύ να ξαναζήσω στο μέλλον, αλλά και που άλλα παιδιά αξίζουν να βιώσουν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Βασιλική, 17 χρονών 

Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για τα θετικά που εισέπραξα από το youth exchange της Ισπανίας, καθώς ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Πέρασα υπέροχα και πέρα από τα καινούργια πράγματα που έμαθα και τους ανθρώπους που γνώρισα πιστεύω πως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η παρουσία της Αλεξάνδρας και της Στεφανίας. Η σωστή διαχείριση τους, έκανε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να κυλήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνοπτικά, γύρισα σπίτι με ένα σωρό θετικά συναισθήματα και με πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης. Δεν μπορώ να επιλέξω μια ανάμνηση ως την αγαπημένη μου γιατί ήταν όλες εξίσου ευχάριστες!

Μερόπη, 17 χρονών

Μια λέξη μπορεί μονάχα να περιγράψει την εμπειρία του youth exchange στην Ισπανία: όνειρο. Το κλίμα ήταν καταπληκτικό,οι συνοδοί μας άψογοι και τα παιδιά που γνωρίσαμε υπέροχα. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να αγαπάμε ο ένας τον άλλον,παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουμε. Η πρώτη επαφή με την Ισπανία τη κουλτούρα και τον πολιτισμό της ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα, αφού ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ανταλλαγή νέων. Εύχομαι στο μέλλον να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να πάω σε youth exchange και φυσικά ευελπιστώ οι φιλίες που κάναμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος να συνεχιστούν. Ευχαριστώ πολύ για την καταπληκτική εμπειρία που μου δώσατε.

Τριάδα, 14 χρονών

Αν με έβαζαν να περιγράψω τις εμπειρίες και τα συναισθήματα μου από αυτή την εμπειρία, θα έπρεπε να το σκεφτώ πολύ, όχι επειδή δεν θα μου ερχόταν κάτι στο μυαλό ή δεν θα μπορούσα να ανακαλέσω κάποια θετική ανάμνηση, αλλά αντιθέτως διότι δεν θα γνώριζα τι από όλα να πρώτο αναφέρω. Πριν ταξιδέψω στην Ισπανία είχα ψάξει τις τοποθεσίες που θα επισκεπτόμασταν και έμοιαζαν λες και είχαν βγει από παραμύθι. Όταν ήρθε η ώρα να πάμε εκεί έμεινα έκπληκτη που όντως έμοιαζαν με τις φωτογραφίες. Ένα άλλο ήταν το φαγητό που ήταν υπέροχο και πραγματικά μου άρεσε που μαγείρευαν παραδοσιακά γεύματα και είχα τη δυνατότητα να τα δοκιμάσω. Επιπλέον, οι Ισπανοί εντός και εκτός του προγράμματος ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι και ήταν χαρούμενοι να μοιραστούν μαζί μας την κουλτούρα τους. Αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ξαναπήγαινα χωρίς δεύτερη σκέψη!

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις μας, τις προσκλήσεις μας και τα νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3

Οι Νέοι Μπροστά!