Ο ΑΔΜΗΕ ενέταξε χτες μια λιγνιτική μονάδα στο σύστημα ενώ για σήμερα προγραμμάτισε την υποχρεωτική ένταξη ακόμα δύο

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται από χθες οι αρμόδιοι φορείς για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών έχουν αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος έναντι της υψηλής ζήτησης ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε χθες στην υποχρεωτική ένταξη μιας λιγνιτικής μονάδας στο σύστημα (Αγ. Δημήτριος 5) ενώ για σήμερα προγραμμάτισε την υποχρεωτική ένταξη δύο λιγνιτικών μονάδων πέραν των δύο που η ΔΕΗ είχε εντάξει από μόνη της στην αγορά.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης ζητήσει από τις 10 Ιουνίου από τους ιδιώτες παραγωγούς και τη ΔΕΗ με επιστολή του να διασφαλίσουν την διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ζήτησε επίσης από τους παραγωγούς, οι πραγματικές δυνατότητες λειτουργίας των μονάδων να αντανακλούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά τους καθώς επίσης να ενημερωθεί άμεσα σε σχέση με τις εργασίες συντήρησης. Παράλληλα ενημέρωσε και τη ΡΑΕ να επιβλέψει για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος σε φυσικό αέριο.

Ενισχυμένη η αξιοπιστία του συστήματος σε σχέση με το χειμώνα

Σε σχέση πάντως με την περίοδο της κακοκαιρίας του Φεβρουαρίου η αξιοπιστία του συστήματος υψηλής τάσης είναι ενισχυμένη καθώς εδώ και μερικές ημέρες λειτουργεί με πλήρη φορτία το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου , η βλάβη του οποίου αποκαταστάθηκε από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την Mytilineos που είναι ανάδοχος του έργου ανακατασκευής , σε χρόνο ρεκόρ τεσσάρων μηνών.
Η ζήτηση έφτασε χθες στις 144,060 MWh και σήμερα αναμένεται να φτάσει στις 151.264 MWh . Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος εκτοξεύτηκε στα ύψη και διαμορφώθηκε χθες στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στα 90,86 ευρώ η μεγαβατώρα .

Σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 99,86 ευρώ η μεγαβατώρα με μέγιστη τιμή στις 8 και 9 το βράδυ στα 127,82 ευρώ η μεγαβατώρα, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές καθώς το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς μεταφέρεται στα τιμολόγια ρεύματος με την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Πηγή:worldenergynews.gr