Από αναβολή σε αναβολή πάει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για τους δύο διαγωνισμούς, που αφορούν την πώληση της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, Λάρκο.

Οι προσφορές, που κατατέθηκαν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, αναμενόταν να αποσφραγιστούν πριν δύο εβδομάδες, ωστόσο η διαδικασία αναβάλλεται έκτοτε από βδομάδα σε βδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της… αργοπορίας αφορά την καθυστέρηση κάποιων απαραίτητων εγγράφων, που πρέπει να στείλει η ιρλανδική εταιρεία Commodity & Mining Insight Ltd. (CMI), η οποία «κατέβηκε» στον διαγωνισμό για τα ορυχεία, αλλά όχι σε εκείνον για το εργοστάσιο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αποσφράγιση των προσφορών στο πρώτο μισό του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας (μεταλλευτικά δικαιώματα, μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός) έχει υποβάλει προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holding. Για τον διαγωνισμό του ειδικού εκκαθαριστή για την πώληση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων της Λάρκο για 25 χρόνια και των εγκαταστάσεων σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης, προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holding, αλλά και η CMI.

Όπως φαίνεται η διαδικασία εξέτασης των νομιμοποιητικών εγγράφων των εταιρειών που κατέθεσαν δεσμευτικές προτάσεις αποδεικνύεται περισσότερο περίπλοκη από όσο αναμενόταν, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι κοινοπραξίες.

Μετά την αποσφράγιση των προσφορών και σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, σε περίπτωση που η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG δεν έχει ήδη την υψηλότερη οικονομική προσφορά για τα μεταλλεία, θα της δοθεί η δυνατότητα να πάει σε δεύτερο γύρο με τον άλλο διεκδικητή προκειμένου να πλειοδοτήσει. Αντίθετα, για να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία η CMI, είναι υποχρεωμένη να υποβάλει τελική προσφορά και για την εκμίσθωση του εργοστασίου. Η διαδικασία αυτή είναι τεχνικά γνωστή και ως «shoot out».

Αν και ξεχωριστοί, οι δύο διαγωνισμοί ακολουθούν αντίστοιχη αρχιτεκτονική. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να «τρέξουν» παράλληλα οι διαγωνισμοί, με στόχο να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη διαδικασία αυτή και να συνεχιστεί η μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στη χώρα.

Η νέα ιδιοκτησία θα έχει πέντε έτη για να εκσυγχρονίσει και να συμμορφώσει με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς τη Λάρκο, με το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλουργίας να υπολογίζεται στα 200-300 εκατ. ευρώ. Η ιστορική βιομηχανία νικελίου οδηγήθηκε στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης εξαιτίας των χρεών της και των κρατικών επιδοτήσεων.

Πηγή: Reporter.gr/Αριστοτέλης Παππάς