ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

– Τι θα γίνει με το υπό κατάργηση τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου είχαν την περασμένη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, οι πρόεδρο των ΤΕΙ όλης της χώρας. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τη λειτουργία των μεταπτυχιακών αλλά και θέματα που αφορούν τα όργανα της διοίκησης σε ΤΕΙ και ΑΕΙ και αλλαγές που επίκεινται σε συμβούλια και διοικήσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας,  τα οικονομικά των ιδρυμάτων είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και αυτό γιατί και ο προϋπολογισμός για το 2017 είναι στα ίδια (μειωμένα) επίπεδα του 2016. “Πρόκειται για πολύ στενό προϋπολογισμό και αναγκαζόμαστε να κάνουμε χρήση από τα ταμειακά υπόλοιπα του ιδρύματος για να ανταπεξέλθουμε”, σημείωσε ο κ. Ασημόπουλος, προσθέτοντας πως η μειωμένη χρηματοδότηση αναπόφευκτα επηρεάζει και άλλα κομμάτια του ιδρύματος. “Η φύλαξη είναι πλημμελής, η καθαριότητα δεν είναι στο απαιτούμενο επίπεδο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, οικονομικά, τα τελευταία τρία χρόνια”, ανέφερε ο κ. Ασημόπουλος. Ενδεικτικό, είναι πως σε ό,τι αφορά τη σίτιση των φοιτητών στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, εφέτος θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των φοιτητών που τη δικαιούνται αφού αναπόφευκτα μπαίνει οικονομικό πλαφόν. Ενδεικτικά, πέρυσι η χρηματοδότηση έφτανε για σίτιση 3.800 φοιτητών του ΤΕΙ συνολικά σε όλα του τα παραρτήματα, ενώ από το 2017 ο αριθμός των φοιτητών που θα σιτίζονται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα πέσει στις 3.200. Η μείωση στον αριθμό των φοιτητών που θα σιτίζονται θα κατανεμηθεί αναλογικά σε όλα τα παραρτήματα. Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση των εκτάκτων, αυτή γίνεται και φέτος από τα ταμειακά του ιδρύματος.

Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, στη συνάντηση των προέδρων των ΤΕΙ με τον Υπουργό Παιδείας , ο κ. Ασημόπουλος σημείωσε πως συζητήθηκε γενικότερα το θέμα, με βάση και το σκεπτικό του Υπουργείου για το εν λόγω θέμα, ωστόσο αποφασίστηκε να ξανασυζητηθεί σε κοινή επιτροπή με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

Θολό τοπίο για το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου

Εντωμεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο για τα 15 τμήματα πανελλαδικά τα οποία είναι σε φάση κατάργησης. Αυτό αφορά το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Καστοριάς. Αυτά τα τμήματα είναι να κλείσουν το 2017-2018 και έχουν να λάβουν φοιτητές 4 χρόνια και λειτουργούν με αυτούς που πέρασαν τα περασμένα χρόνια και περιμένουν για πτυχίο.

Όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Ασημόπουλος, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε από το υπουργείο θα πάρει φοιτητές εφέτος το τμήμα, επειδή η διοίκηση θεωρεί ότι είναι βιώσιμο. “Η απόφαση για το τι τελικά θα γίνει, θα πρέπει να ληφθεί μέσα σε μια εβδομάδα, γιατί θα πρέπει σε είκοσι ημέρες να δημοσιευθούν από το Υπουργείο τα τμήματα που θα μπουν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο”. Όπως προσέθεσε ο κ. Ασημόπουλος, ή θα παραταθεί η μεταβατικότητα, ή από εφέτος τα τμήματα θα πρέπει να κλείσουν”.

 

2.800 θέσεις εισακτέων ζήτησε το ΤΕΙ από το Υπουργείο για φέτος

Εντωμεταξύ, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε περί τις 2800 θέσεις για τον Σεπτέμβριο, θέσεις που είναι ίδιες σε αριθμό με πέρσι, οπότε και καλύφθηκαν όλες.

Αίολο παραμένει, τέλος, το θέμα μετονομασίας του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, απόφαση η οποία θα αργήσει να ληφθεί.

 

Β.Σ.