ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ενδιάμεσες εκπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, πλην έξι νομών, ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαΐου 2017 με την ολοκλήρωσή τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, να έχει οριστεί τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που θεσπίστηκε με τον νόμο 4446/2016 και φέρνει δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν: πρώτον, ο αριθμός των συνολικών ημερών ενδιάμεσων εκπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχει αυξηθεί σε 30 ημέρες από 20 που ήταν πριν και δεύτερον, επιτρέπεται σε κάθε νομό οι 30 αυτές ημέρες να προσδιορίζονται πέραν του γενικού πλαισίου με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Το γενικό πλαίσιο που ισχύει για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι το ακόλουθο: 1-15 Μαΐου (στην πραγματικότητα 2 Μαΐου, καθώς η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε πλέον ως υποχρεωτική αργία) και 1-15 Νοεμβρίου. Τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Οπου δεν εκδόθηκαν ειδικές αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες, ισχύει το παραπάνω γενικό πλαίσιο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Αθανασιάδης: “ο κόσμος γνωρίζει περισσότερο τις τακτικές εκπτώσεις, χειμώνα και καλοκαίρι, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια έχουν καθιερωθεί και οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι . Είναι δύο δεκαήμερα, το πρώτο του Μαϊου και το πρώτο του Νοεμβρίου. Από την Τρίτη δίνεται η ευκαιρία στους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις προσφορές στα καταστήματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ελπίζει σε μια ανάκαμψη της αγοράς, σημειώνοντας ότι η περίοδος του Πάσχα ήταν “νεκρή” σε περίοδο και σε ένταση και δεν μπόρεσε να καλύψει  τις πληγές περασμένων ετών. Το ποσοστό ήταν πτωτικό, κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η εμπειρία των περασμένων χρόνων δείχνει ότι και σε αυτή την οικονομική περίοδο δεν θα υπάρξει κίνηση στην αγορά.
Η οικονομική δυσπραγία είναι ανασταλτικός παράγοντας για την κόσμο, με τον εμπορικό σύλλογο να καλεί τον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να ψωνίσει, να επωφεληθεί τις προσφορές στα καταστήματα. Όλο αυτό το πεντάμηνο που είμαστε σε αναμονή με το κλείσιμο της αξιολόγησης όλη η αγορά έχει πάει πίσω, όπως και τα ζητήματα που απασχολούν τους εμπόρους, αλλά και τους καταναλωτές.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των λουκέτων περιορίστηκε φυσικά, αλλά τα προηγούμενα χρόνια έκλεισε ήδη το 40% των επιχειρήσεων, προσέθεσε ο κ. Αθανασιάδης, λέγοντας ότι τα προγράμματα που έρχονται μπορεί να δώσουν μια ανάσα και να παρατείνουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η τοπική αγορά της Κοζάνης, μπορεί να ανταγωνιστεί μεγάλες αγορές, μιας και έχει καθιερωθεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ότι ο κόσμος μπορεί να ψωνίσει από όπου θέλει. Κάλεσε τους ντόπιους επιχειρηματίες να προσαρμοστούν στα δεδομένα, λέγοντας ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που μπορούν να συναγωνιστούν με αξιώσεις.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, απάντησε πως αυτό που λείπει από την αγορά είναι το χρήμα και όχι η έλλειψη χρόνου, προσθέτοντας , δε ότι το μέτρο αυτό στοχεύει να εξουθενώσει τα μικρά καταστήματα. Επίσης, έθιξε και την κοινωνική διάσταση του μέτρου.

 

Β.Σ.