Ενημερώνουμε ότι από αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεκινήσουν τις επισκέψεις οι ορισθείσες επιτροπές του Δήμου Εορδαίας, οι οποίες θα προβούν στις επί τόπου αυτοψίες, στις κύριες κατοικίες που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 22ης και οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν υποβάλλει αίτηση καταγραφής των ζημιών και καταβολής αποζημίωσης. Οι πολίτες που έχουν αιτηθεί αποζημίωσης θα ενημερώνονται για την ακριβή ημέρα και ώρα επίσκεψης του κλιμακίου, με τηλεφωνική επικοινωνία η οποία θα προηγηθεί αυτής.

Οι επιτροπές θα καταγράψουν την έκθεσή τους σε κύριες κατοικίες της οριοθετημένης πληγείσας περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τις εξής τοποθεσίες:

Κοινότητες: Πτολεμαΐδας, Άρδασσας, Περδίκκα, Πεντάβρυσου και Αγίου Χριστοφόρου.

Αγροκτήματα: Πτολεμαΐδας, Άρδασσας, Κρυόβρυσης, Ασβεστόπετρας, Προαστείου, Αγίου Χριστοφόρου, Ανατολικού, Κομνηνών, Πεντάβρυσου και Περδίκκα.

Επίσης θέλουμε να ενημερώσουμε ότι από αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, οι πληγείσες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή ασκούν νόμιμα την δραστηριότητα τους στην οριοθετημένη περιοχή των παραπάνω Κοινοτήτων, μπορούν να καταθέτουν στο Δήμο Εορδαίας αίτηση αντιμετώπισης ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Οι αιτήσεις για ζημίες σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (εμπεπηγμένο και μη), εμπόρευμα και άλλα, για λόγους εξυπηρέτησης των πολιτών, θα παραλαμβάνονται από τον Δήμο Εορδαίας και θα προωθούνται προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τις επιτροπές κρατικής αρωγής που είναι αρμόδιες κατά το νόμο για την αποζημίωση αυτών.

Αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων απαιτούνται να επισυνάπτονται δικαιολογητικά τα οποία βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της ζημίας, από τις ορισθείσες επιτροπές οι οποίες θα προβούν στις επί τόπου αυτοψίες. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να προσκομιστούν συνημμένα της αιτήσεως :

• Τίτλοι ιδιοκτησίας.
• Παραστατικά και στοιχεία λογιστηρίου.
• Στοιχεία νόμιμης λειτουργίας επιχείρησης.

Στην περίπτωση μη ύπαρξης πρωτότυπων δικαιολογητικών, εναλλακτικά αναζητούνται και υποβάλλονται στοιχεία και παραστατικά από τους προμηθευτές μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι αρμόδιες επιτροπές ενδέχεται να ζητήσουν από τους αιτούντες να προσκομίσουν περισσότερα στοιχεία ή/και δικαιολογητικά κατά τη διαδικασία των αυτοψιών και ελέγχων που υποχρεωτικά θα πραγματοποιηθούν.

Να υπογραμμιστεί ότι το ύψος της παρεχόμενης επιχορήγησης στους δικαιούχους, θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (άρθ. 36 Ν. 2459/1997 – ΦΕΚ 17/Α΄/1997), ενώ η επιχορήγηση συνίσταται στη δωρεάν χρηματική ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα καταβληθεί μέσω της Δ/νσης Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα μπορεί να γίνεται έως και την Παρασκευή 23-9-2022, στο Γραφείο 6 του Δημαρχείου Εορδαίας (Ισόγειο-πρώτο γραφείο δεξιά της εισόδου), καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:00. (Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2463350122).

Ο Δήμος Εορδαίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, για τη διευθέτηση και διευκρίνιση όλων των ερωτημάτων που διατυπώνονται και θα ενημερώσει με νέο/α δελτίο/α τύπου, για τα επόμενα βήματα και τις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις έντονες βροχοπτώσεις. Ειδικότερα για τα ζητήματα αποζημιώσεων σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο βρισκόμαστε εν αναμονή διευκρινίσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Άμεση εκκίνηση των αιτήσεων για αποζημίωση σε δευτερεύουσες κατοικίες, αγροκτήματα και κτίρια εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων.