Με 13 κατηγορούμενους μέλη του τότε Δ.Σ. και στελέχη της ΔΕΥΑΚ

Ξεκίνησε την π. Τετάρτη 4 Μαΐου – αλλά αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου για τις 26 Μαϊου – η εκδίκαση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καστοριάς της πολύκροτης υπόθεσης της μόλυνσης του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Δισπηλιού, τον Ιούνιο του 2018, από επικίνδυνες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία γουνοδερμάτων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ εκείνης της περιόδου,
καθώς και διοικητικά στελέχη της επιχείρησης που εμπλέκονται στην διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης, η οποία προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ των οποίων ήταν
οι προϊσταμένες των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καστοριάς, Καθώς και κάτοικοι του Δισπηλιού, οι οποίοι απαρτίζουν την Επιτροπή που προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης, έγινε προσπάθεια να απομειωθεί το εύρος της ευθύνης των
κατηγορούμενων, σχετικά με το κατά πόσο γνώριζαν από πριν για την μόλυνση της συγκεκριμένης γεώτρησης και τον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να ενημερώσουν τους κατοίκους, για την επικινδυνότητα του πόσιμου νερού αλλά και του νερού για οικιακή χρήση στο Δισπηλιό.

Τελικά λόγω παρέλευσης του ωραρίου λειτουργίας των Δικαστηρίων, δεν ολοκληρώθηκε η ακροαματική
διαδικασία και μετατέθηκε για τις 26 Μαϊου του τρέχοντος μηνός.

Η “Καστοριανή Εστία” που πρώτη αποκάλυψε την ανίχνευση της επικίνδυνης ουσίας σε γεώτρηση της ΔΕΥΑΚ, παραθέτει πιο κάτω,ολόκληρο το χρονικό της υπόθεσης, όπως καταγράφηκε από το ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το θέμα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Δισπηλιού – Αμπελοκήπων ανέδειξε από τις 14 Ιουνίου η Καστοριανή Εστία με δημοσίευμα όπου ουσιαστικά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου που έρχεται.

Μία εβδομάδα μετά στις 21 Ιουνίου επανήλθε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων του Δισπηλιού οι οποίοι έσπευσαν να ζητήσουν διευκρινίσεις για το θέμα από την ΔΕΥΑΚ.

Δύο μέρες μετά η Δημοτική Επιχείρηση με δελτίο τύπου καθησυχάζει τους κατοίκους λέγοντας ότι “η ανίχνευση της επικίνδυνης χημικής ουσίας κυμαίνεται σε επιτρεπτά όρια δηλαδή γύρω στα 7 mg/lt.

Και για να είναι πιο πειστική απέδωσε τις πληροφορίες σε “φήμες” . Αλλά πριν περάσουν 10 μέρες η ΔΕΥΑΚ αναγκάζεται με δελτίο τύπου όχι μόνο να παραδεχθεί το δημοσίευμα αλλά και να σημάνει συναγερμό γιατί οι τιμές του συγκεκριμένου ρύπου στην τελευταία μέτρηση εκτοξεύθηκαν στα 50mg/lt.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ
Πανικό προκάλεσε η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ όπως ήταν αναμενόμενο στους κατοίκους του Δισπηλιού.
Με αποτέλεσμα να προκληθούν εντάσεις και μικροεπεισόδια όταν επισκέφθηκαν την κοινότητα οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ Γ. Μπαμπάκος και Π. Διαμαντόπουλος μετά την ανακοίνωση για την ακαταλληλότητα του νερού.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Την επόμενη Δευτέρα οι κάτοικοι του Δισπηλιού αφού συγκέντρωσαν τις απαραίτητες υπογραφές στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα αποφάσισαν να προσφύγουν στην Εισαγγελέα
Καστοριάς και να καταγγείλουν τη στάση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ που έθετε σε κίνδυνο την δημόσια
υγεία.

Η ΔΕΥΑΚ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ
Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια όταν η ΔΕΥΑΚ πανικόβλητη και προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των κατοίκων έσπευσε να μοιράσει εμφιαλωμένα νερά. Ενώ την επομένη κατεύθασαν και οι λογαριασμοί του νερού όπου οι κάτοικοι διαπίστωσαν έκπληκτοι για μία φορά ότι η τιμή του ήταν ίδια με τα εμφιαλωμένα.

ΤΟ WATERGATE ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, για τις διαστάσεις του προβλήματος με το μολυσμένο νερό στην ευρύτερη περιοχή του Δισπηλιού, είναι το έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Καστοριάς, προς την ΔΕΥΑΚ που διέρρευσε… εκ παραδρομής και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης!

Με το έγγραφο αυτό η υπηρεσία ζήτησε από τη δημοτική επιχείρηση να της διαβιβάσει χάρτη με όλες τις ενεργές γεωτρήσεις της περιοχής. Καθώς επίσης και τα αποτελέσματα ελέγχων του νερού των γεωτρήσεων των ετών 2016 και 2017 με τη συγκεκριμένη χημική ουσία που ανιχνεύτηκε πρόσφατα στο δίκτυο ύδρευσης του Δισπηλιού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για τη δημόσια υγεία, δεν είχε επαρκή ή καθόλου ενημέρωση για το πρόβλημα από το 2016 όταν σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τη ΔΕΥΑΚ αλλά σε “επιτρεπόμενα όρια”.

Η απαίτηση της υπηρεσίας να της δοθεί η χαρτογράφηση όλων των ενεργών γεωτρήσεων της περιοχής προς έλεγχο, ασφαλώς και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ.

Αλλά προφανώς θα πρέπει να επεκταθεί και στις γεωτρήσεις των γειτονικών οικισμών του δήμου Άργους Ορεστικού (Αμπελόκηποι- Μηλίτσα) που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τις προηγούμενες και υδροδοτούνται από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα.

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι η προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων (βουλευτές, περιφέρεια,
δήμοι) να κλείσει όπως όπως το θέμα, με μία εναλλακτική λύση υδροδότησης του Δισπηλιού από αγωγό της Καστοριάς με κονδύλια εκτάκτου ανάγκης.

Χωρίς να δίνεται εντολή για κάποια έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής που προκαλεί την ρύπανση και σε ποια έκταση έχει μολύνει ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Και αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει!

Πηγή:kastorianiestia.gr