Ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες στην λίμνη Πολυφύτου από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ .Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της δειγματοληψία την Τετάρτη με εργασίες από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Ο Θάνος Κουλέτσος Ιχθυολόγος – Υδροβιολόγος, εξωτερικός συνεργάτης της ΑΝΚΟ στο πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα . Ο ίδιος ανέφερε στο prlogos : «Η λίμνη φαίνεται να έχει καλή εικόνα. Τα δείγματα πάρθηκαν από πέντε σημεία της λίμνης Ροδίτη, Σπάρτο-Καισαρειά, Κρανίδια, Βελβεντό και Ίμερα .Θα χρησιμοποιηθούν για ανάλυση φυσικοχημικών δεδομένων (οξυγόνο, pH, αγωγιμότητα κ.α.) της λίμνης ,αλλά και για την απομόνωση του περιβαλλοντικού DNA των ψαριών και της καραβίδας της λίμνης. Οι έρευνες στοχεύουν στην δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου για την εκτίμηση των αποθεμάτων της λίμνης αποκλειστικά με την χρήση δειγμάτων νερού».

Σήμερα Πέμπτη θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες ιχθύων και καραβίδας με δίχτυα και κιουρτούς. Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον Γιώργο Σαββίδη, αλιέα της λίμνης Πολυφύτου για την προσφορά του εξοπλισμού και του προσωπικού του χρόνου στις ερευνητικές προσπάθειες.

Γενικά δεν υπάρχει παρακολούθηση της λίμνη οπότε η περιοχή χρειάζεται τέτοιες ενέργειες για να μπορεί να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα ώστε να διαχειρίζεται την αλιεία στην περιοχή.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ξεκινούν δειγματοληψίες στη λίμνη Πολυφύτου μετά τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας της καραβίδας