Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΑΤΑΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ετοιμάζουν τις ..κατσαρόλες για τα γιαπράκια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι κοζανίτες , ενώ η πλειοψηφία του κόσμου αυτές τις ημέρες κάνει τον προγραμματισμό του για τα κρέατα που θα χρειαστεί να αγοράσει για τις εορταστικές αυτές ημέρες. Η τοπική αγορά δηλώνει πανέτοιμη να εξυπηρετήσει τον κόσμο , ενώ μιλώντας στο ΡάδιοΛόγος ο Θωμάς Γκιάτας πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Κοζάνης, επισημαίνει πως οι ντόπιοι κρεοπώλες έχουν εφοδιαστεί με ντόπια κρέατα τα οποία προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από πέρυσι.

Χαρακτηριστικά ο κ. Γκιάτας επεσήμανε ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά, ενώ τόνισε πως : “Ήδη έχουμε ξεκινήσει να προμηθεύουμε τον κόσμο, έχουν γίνει τα σφαγεία και έχουμε προμηθευτεί με τα κρέατα που πρέπει . Συνεχίζονται τα σφαγεία συνεχώς, δεν έχουν σταματήσει. Μέχρι και την Πέμπτη, Παρασκευή η πλειοψηφία του κόσμου θα κάνει τις απαραίτητες αγορές του για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είμαστε πανέτοιμοι, περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να κάνει το γιορτινό του τραπέζι”.

Οι Κοζανίτες επιλέγουν, κυρίως, κιμά για τα γιαπράκια, ενώ από το τραπέζι των Χριστουγέννων, συνήθως δεν λείπει χοιρινή τηγανιά, ένα κομμάτι χοιρινό για το φούρνο ή αρνάκι επίσης για το φούρνο. Από αυτά τα κρέατα πλαισιώνεται, κυρίως το εορταστικό τραπέζι, ενώ η γαλοπούλα δεν είναι ένας κρέας που φαίνεται να τιμούν ιδιαίτερα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Γκιάτας επεσήμανε πως αυτές είναι μειωμένες φέτος σε σχέση με πέρυσι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Μειώσαμε τις τιμές για να τραβήξουμε τον κόσμο στα μαγαζιά μας . Ο κόσμος θα ψωνίσει, με βάση τις δυνατότητές του και το τραπέζι θα το γεμίσει. Ίσως όχι με μεγάλες ποσότητες ή όσο είχε τις άλλες χρονιές, αλλά θα το γεμίσει . Μπορεί να μη βάλει τη μεγάλη κατσαρόλα, να βάλει τη μικρή, αλλά το γιορτινό τραπέζι θα το κάνει”.

Συνήθως, η κίνηση του αγοραστικού κοινού κορυφώνεται πριν την προπαραμονή των Χριστουγέννων , κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ ακολούθως θα κινηθεί η αγορά και την ερχόμενη εβδομάδα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Όταν ρωτήθηκε  για τη… μυστική συνταγή για τα πετυχημένα γιαπράκια, ο κ. Γκιάτας, είπε πως οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστεύονται τον παραδοσιακό κρεοπώλη τους : ” Ο κρεοπώλης ξέρει ποιος κιμάς είναι κατάλληλος για τα γιαπράκια, πιο κομμάτι κάνει για τη σούπα, πιο κομμάτι χοιρινό είναι για το φούρνο και πιο για την τηγανιά. Ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη του”, είπε χαρακτηριστικά , λέγοντας πως ο κόσμος θα πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη στην τοπική αγορά. “Ο κάθε κρεοπώλης στηρίζει 2-3 ντόπιους παραγωγούς και όλο αυτό είναι ένας κύκλος . Μόνοι μας πρέπει να στηρίξουμε την τοπική αγορά”, είπε κλείνοντας, ευχόμενος υγεία και καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο.


Β.Σ.