Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γαιτρομανωλάκης αναφέρει στο fb: ” Στη Βλάστη της Κοζάνης το 1963 ιδρύθηκε ένα κέντρο υφαντουργίας από τη σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΜ (Individuell Människohjälp), με σκοπό να αξιοποιηθεί η υφαντική παράδοση της περιοχής και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η παραγωγή περιλάμβανε ταπετσαρίες, τσάντες, τραπεζομάντιλα, παντόφλες, υφάσματα για κουρτίνες και έπιπλα, δαντέλες, φούστες, φορέματα και πλεκτές κάλτσες.

Το 1988 το κέντρο υφαντουργίας παραχωρήθηκε στην κοινότητα Βλάστης αλλά λειτούργησε μόνο για ένα χρόνο και μετά έκλεισε. Έχει παραμείνει κλειστό εδώ και 32 χρόνια.

Σήμερα, σκοπός είναι το κέντρο να αναβιώσει, ως ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο υφαντουργίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας, ύψους €18 εκατ. που εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Βλάστη θα συμπεριληφθεί ως πιλοτικό κέντρο, μέσα από τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Εορδαίας”.