Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ήταν αποκαλυπτικό. Οι τρεις δήμαρχοι της Καστοριάς που ζητούσαν καραντίνα τώρα δεν την θέλουν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές ανάγκες που αυτή επιβάλει… Τόσο ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, όσο και οι δήμαρχοι Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγου και Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος από το Σάββατο με την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ άρχισαν να αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Οι μέχρι πρότινος λαλίστατοι δημοτικοί άρχοντες που έβγαιναν στα κανάλια κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τώρα δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο και ζητούν μέτρα χωρίς οι ίδιοι να τα εξειδικεύουν.

Και πρώτο και καλύτερο να σταματήσουν οι μετακινήσεις κατοίκων της Π.Ε. Καστοριάς σε άλλους νομούς, όταν όλοι οι φορείς σύσσωμοι θεωρούν ότι η Καστοριά βρίσκεται 10-15 μέρες μπροστά στην εξάπλωση της νόσου. Η επιστημονική τεκμηρίωση υπάρχει ειδικά για τη Μεσοποταμία που έχει 11 κρούσματα , μια περιοχή με αυτάρκεια σε καταστήματα , μάλιστα διαθέτει και πολυδύναμο ιατρείο σε περίπτωση καραντίνας. Αλλά ο δήμαρχος Καστοριάς δεν αναλαμβάνει την υποστήριξη ούτε καν της Μεσοποταμίας των 3.500 κατοίκων. Με τα κρούσματα στο Νομό Καστοριάς να έχουν ξεπεράσει τα 50 και το Νοσοκομείο της πόλης σε πιεστική κατάσταση μετά και τα 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα από το προσωπικό του.

Το Νοσοκομείο των Γρεβενών δέχεται δεκάδες περιστατικά από την Καστοριά με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις μετακινήσεις των πληθυσμών. Είναι κρίμα όταν η Καστοριά και το Βόιο είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση να ανοίγουμε μόνοι μας την πόρτα στην εξάπλωση του ιού. Δεν πρόκειται για ρατσισμό, αλλά για κάτι που βλέπουμε και μπορεί να σταματήσει.

Οι τρεις δήμαρχοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και πετούν το μπαλάκι στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι πρόκειται για ευθυνοφοβία με την περιοχή να βρίσκεται ακόμα σε κίτρινο συναγερμό και την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να έλυνε το πρόβλημα μετά από δική τους εισήγηση. Σε αντίθεση με το δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή, ο οποίος ξεκάθαρα ζητά να κηρυχθεί ολόκληρος ο δήμος του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βλέποντας ότι εμφανίζονται νέα κρούσματα σε Σιάτιστα και Γαλατινή.

Ιωάννα Παπαδημητρίου