Για τις ζημιές στις καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο κ. Λάμπρος Χατζηζήσης, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης. Τεράστιες σχεδόν ολικές καταστροφές διατελέστηκαν σε όλε στις καλλιέργειες και λίγο πριν τη συγκομιδή επήλθαν οι καταστροφικές θεομηνίες στο Βελβεντό, στους Πύργους, στους Μανιάκους, στο Βέρμιο, στο Αμύνταιο και σε άλλε περιοχές, όπως είπε.

«Η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στην περιοχή μας έχει χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας. Από τον ΕΛΓΑ λαμβάνεται ως τιμή προϊόντος η μέση τιμή όμως της πενταετίας. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι παραγωγοί πλήττονται από θεομηνίες. Πολλές αποζημιώσεις πληρώθηκαν, αλλά κάποιες όπως του προανθικού δεν πληρώθηκαν. Τα χρήματα υπάρχουν και εκκρεμεί διαδικαστικό θέμα μέχρι να μπουν στους παραγωγούς. Ήδη έχουν έρθει κάποιοι γεωπόνοι για εκτίμηση των ζημιών σε 75.000 στρέμματα. Οι εκτιμητές πρέπει να είναι έμπειροι. Η περιφέρειά μας χρειάζεται οχύρωση, υπάρχει εθνικό πρόγραμμα αντιχαλαζιακής προστασίας. Υπάρχουν τεχνολογίες για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς με τα ανταχαλαζιακά δίχτυα να επιχορηγούνται με 80%. Για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα οι περιοχές Δρεπάνου, Κοιλάδας και Μαυροδεντρίου κηρύχθηκα ν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα ακολουθήσει ραντεβού με κ. Γιώργου Γεωργαντά για να δοθεί προκαταβολή έναντι αποζημιώσεων εφόσον ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα».

Να έρθει το θέμα για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ζητήθηκε από την αντιπολίτευση με παρουσία αγροτικών συλλόγων, βουλευτών, ΕΛΓΑ και εκπροσώπου του υπουργείου. Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θόδωρος Καρυπίδης ρώτησε για ποιο λόγο δεν κηρυχθήκαν σε έκτακτη ανάγκη άλλες περιοχές όπως του Βελβεντού και του Αμυνταίου με τον κ. Θωμά Μάνο να εξηγεί ότι ο δήμος Κοζάνης έκανε αίτημα μετά από καταστροφές στις υποδομές. «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να δοθούν προκαταβολές στους παραγωγές, αφού από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προκύπτουν αποζημιώσεις .Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για τους αγρότες σε προανθικό στάδιο. Ο τότε προϊστάμενος του ΕΛΓΑ δεν βοήθησε την περιοχή να ενταχθεί το προανθικό στάδιο».

«Είχαμε επισημάνει να γίνει μα τροπολογία επί του κανονισμού όπως έγινε με τον Ιανό κάτι που δεν συνέβη. Επίκειται η πρόσληψη 35 γεωπόνων, πολλοί αρνούνται να έρθουν στην περιφέρεια» διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης

Ιωάννα Παπαδημητρίου