Θεοχάρης Καζαντσίδης: Να ψηφίσουν και οι ετεροδημότες

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας να εφαρμοστεί η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της Ακρινής  για ψηφοφορία σχετικά με τη μετεγκατάσταση του οικισμού ή την πρόταση εναλλακτικού σχεδίου. «Σύμφωνα με κώδικα δήμων και κοινοτήτων δεν υφίσταται δημοψήφισμα. Μπορεί να γίνει μια καθολική ψηφοφορία για να εκφράζουν οι πολίτες την γνώμη τους. Το μέλλον της Ακρινής θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Το δημοτικό συμβούλιο υιοθετεί την ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να γίνει καθολική ψηφοφορία και το δημοτικό συμβούλιο θα υιοθετήσει την οποιοδήποτε απόφαση. Ο δήμος θα διαθέσει τα υπηρεσιακά στελέχη για την ψηφοφορία και εφορευτική μπορεί να είναι το κοινοτικό συμβούλιο της Ακρινής».

Ο Θεοχάρης Καζαντσίδης, πρόεδρος της κοινότητας ζήτησε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η αξιοπιστία του αποτελέσματος και η μεγαλύτερη συμμετοχή μέσα από τους εκλογικούς καταλόγους. Μάλιστα ζήτησε να έρθουν και οι ετεροδημότες να ψηφίσουν διαδικτυακά κάτι για το οποίο διαφώνησαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι γιατί δεν εξασφαλίζεται ούτε καν η ταυτοπροσωπία προτείνοντας την 28η Δεκεμβρίου για να ενημερωθούν οι πάντες. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο της Ακρινής καθώς και όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ακρινής που αποδεικνύεται με πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, άσχετα αν ασκούν αλλού το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρει η απόφαση του τοπικού συμβουλίου.

Ο κ. Μπάμπης Πουτογλίδης, όπως και ο κ. Χαράλαμπος  Σισμανίδης , μέλη του τοπικού συμβουλίου πρότειναν η ψηφοφορία να γίνει την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου και όχι  μέσα στις γιορτές. Ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι  η πρόταση του τοπικού συμβουλίου για δημοψήφισμα πλέον βαπτίστηκε καθολική ψηφοφορία. «Το άτυπο δημοψήφισμα που θα βοηθήσει; Αφού έχουμε νόμο και περιμένουμε υλοποιηθεί. Αν στο δημοψήφισμα βγει μετεγκατάσταση τι θα γίνει;” ρώτησε  διευκρινίζοντας ότι αν  δεν βγει η απόφαση από το ΣΤΕ δεν  είναι δυνατόν να συμμετέχει σε άλλε διαδικασίες . Ο κ. Θόδωρος Αντωνιάδης τόνισε ότι το εναλλακτικό σχέδιο έρχεται ως αντάλλαγμα για τη μετεγκατάσταση. Υπάρχουν άνθρωποι με περιουσίες στην Ακρινή που μένουν εκτός Ελλάδος και δεν πρέπει να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα της ψήφου κατά τη γνώμη του.

Η Νούλα Τουμπουλίδου ανέφερε την επισήμανση του κ. Πουτακίδη για την απόφαση του ΣΤΕ που εκκρεμεί και απόρησε γιατί δεν αποτυπώθηκε στην απόφαση του τοπικού συμβουλίου. Ο Λευτέρης Ιωαννίδης εξήγησε ότι δεν γίνεται πριν ξεκαθαρίσει το ζήτημα να βάζουμε τους πολίτες να αποφασίσουν, όταν μάλιστα η διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν αδιαφανής.

Όλη η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους χωρίς σεβασμό στους συνομιλητές με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο να διακοπεί. Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα η διενέργεια εκλογών με κάλπες.

Ιωάννα Παπαδημητρίου