Το έγγραφο που στάλθηκε από τη διοίκηση του Μποδοσάκειου στους εργαζόμενους είναι πραγματικό. Σε αυτό περιγράφονται αφενός μια σειρά από απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι εντός του νοσοκομείου, και αφετέρου αν διαπιστωθεί πως κάποιος από το προσωπικό δεν έχει λάβει τα μέτρα αυτά, τότε θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, σύμφωνα με τις ΚΥΑ στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αναφέρουν οι νοσηλευτές του Γ.Ν .Πτολεμαΐδας .

Μόνο που η ΚΥΑ αναφέρει ότι στα νοσοκομεία με ευθύνη του διευθυντή τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων .Στου ίδιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας από το προσωπικό αναφέρει το άρθρο 1 του εν λόγω νόμου. Και το άρθρο 4 αναφέρει ότι επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας και 150 ευρώ για κάθε παράβαση ελάχιστης απόστασης. Πουθενά δεν λέγεται ότι θα απομακρυνθεί εργαζόμενος για 7 μέρες και θα του επιβληθούν κυρώσεις αν διαπιστωθεί μετά από ιχνηλάτηση ότι υγειονομικός είχε επαφή υψηλού κινδύνου με θετικό κρούσμα.

Ακόμα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι «το προσωπικό που χαρακτηρίζεται ως υψηλού βαθμού έκθεση τίθεται σε καραντίνα για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα». Πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις .Οι κυρώσεις αφορούν μόνο την μη χρήση μάσκας και την μη τήρηση των αποστάσεων ό, τι δηλαδή ισχύει σε κάθε πολίτη. Επίσης δεν σημαίνει ότι ο υγειονομικός δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και νόσησε Οι επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 χωρίς λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας χαρακτηρίζεται ως επαφή υψηλού κινδύνου. Δεν είναι δυνατόν όμως μια επαφή υψηλού κινδύνου με θετικό ασθενή που αποδεικνύει και την αυταπάρνηση στη δουλειά του να επισείει και κυρώσεις.

Αν και ο διοικητής του Μποδοσάκειου δηλώνει δημόσια ότι δεν αναγράφεται ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σ’ όσους υγειονομικούς μολυνθούν από κορωνοϊό, αλλά ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε όποιον από το προσωπικό διαπιστωθεί ότι δεν έχει λάβει τα μέτρα προστασίας, το έγγραφο αναφέρει άλλα και θα έπρεπε να αποσυρθεί : «Εάν κατά την ιχνηλάτηση μετά από εμφάνιση θετικού κρούσματος σε άτομο του προσωπικού βρεθεί κάποιος από το προσωπικό που είχε επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου, που σημαίνει δεν πήρε μέτρα προστασίας, απομακρύνεται από την εργασία για 7 ημέρες, και θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos το κακοδιατυπωμένο έγγραφο συντάχθηκε από την Επιτροπή λοιμώξεων του Μποδοσάκειου και όχι από το διοικητή. Μπορεί να δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους ότι δεν ισχύουν οι κυρώσεις αλλά δεν ανακλήθηκε ποτέ η ισχύς του με νέο .Έστω και μετά από μέρες διότι δημιουργεί λάθος εντυπώσεις που παραπέμπουν σε άλλες πρακτικές .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Σταύρος Παπασωτηρίου: Οι κυρώσεις στους υγειονομικούς δεν είναι αποφάσεις του διοικητή -Προκύπτουν από τις ΚΥΑ

Ιατροί Μποδοσάκειου: Δεν υπήρξε ποτέ απρεπής συμπεριφορά, απειλή ή τιμωρία εργαζομένου

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Μποδοσάκειου:Να ανακληθούν τα απαράδεκτα έγγραφα για κυρώσεις

 

Νοσηλευτική Υπηρεσία του Μποδοσάκειου: Ο διοικητής έκανε το νοσοκομείο μας να ξεχωρίζει ως το μοναδικό επαρχιακό νοσοκομείο αναφοράς!!!

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτής ΜΕΡΑ 25:»Ο διοικητής του Μποδοσάκειου απειλεί με κυρώσεις τους υγειονομικούς που μολύνονται από κορωνοϊό»