Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης γνωμοδότησε θετικά με 24 θετικούς ψήφους και τέσσερις αρνητικούς για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) του αιολικού σταθμού ισχύος 27,3MW σε Ανθότοπο-Καλαμιά και Λυγερή στη θέση “ΣΤΑΘΜΟΣ” με φορέα του έργου την GREEN VELOCITY 4 I.K.E με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών και διαχειριστή τον Παναγιώτη Πετρόχειλο. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο συνδυασμός Τόπος να Ζεις πέραν του κ. Γρηγοριάδη ψήφισε θετικά παρά τις διατυπωμένες ενστάσεις του επικεφαλής Χάρη Κουζιάκη επί του έργου για τους περιφραγμένους δρόμους , την παραχώρηση τόσων στρεμμάτων γης και την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης.

Θετικός εμφανίστηκε ο εισηγητής ,Μίλτος Μαγγιρίδης , αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος , ενώ αρνητικές ήταν και οι τρεις κοινότητες. Προϋπόθεση του έργου όπως είπε μετά από ερώτηση είναι να είναι περιφραγμένοι οι δρόμοι του έργου που καταλαμβάνει δημόσιες εκτάσεις . Ενδιαφέρον έχει ότι στις 25 Ιανουαρίου του 2022 έληξε η διαβούλευση, ήδη οι όροι μπορεί να έχουν περάσει από την περιφέρεια, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τονίζοντας ότι μπορεί να είναι εκπρόθεσμοι στις αποφάσεις τους.

«Ήταν υποχρέωση της υπηρεσίας και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να ενημερώσει αν έχει παρθεί απόφαση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος» ανέφερε ο Χάρης Κουζιάκης .Μάλιστα απόρησε γιατί από τα συνολικά 1.023 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων, ζητούνται 80 στρέμματα που είναι η επιφάνεια του έργου και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα. « Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιο αίτημα για περιφραγμένους δρόμους» είπε μιλώντας για κλειστούς ιδιωτικούς δρόμους στα βουνά για να ψηφίσει τελικά θετικά επί της πρότασης…

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος υπεραμύνθηκε των ΑΠΕ : «Το φυσικό αέριο λόγω του πολέμου χάνει τη σημασία του, μονόδρομος είναι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ για ενεργειακή αυτάρκεια και χαμηλότερα κοστολόγια». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μίλτος Μαγγιρίδης: . «Όλοι μιλούν για ενεργειακή απεξάρτηση από Ρωσίες κλπ, δικαιωνόμαστε για την σταθερή μας στάση για έργα ΑΠΕ που υλοποιούνται στην περιοχή μας» .

Ο κ. Αθανάσιος Δερμιτζάκης ανέφερε ότι μια από τις παραγράφους για την παραχώρηση των εκτάσεων είναι η αρνητική εισήγηση των κατοίκων , συνεχίζουμε να παίζουμε θέατρο όταν οι ανθρώπινες υπάρξεις είναι στο περιθώριο. Αρνητικός ήταν ο ίδιος, ο κ. Σιδηράς, ο κ.Γργοριάδης και ο κ. Ευκολίδης .

Το έργο

Το έργο αφορά σε περιβαλλοντική αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού συνολικής ισχύος 27,3MW, ο οποίος θα αποτελείται από επτά (7) τρίπτερες Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 3,90 MW έκαστη, στο όρος «Σταθμός» στα όρια της επικράτειας των κοινοτήτων Ανθοτόπου και Λυγερής (6 ανεμογεννήτριες) και Ανθοτόπου – Καλαμιάς (μία ανεμογεννήτρια) σε υψόμετρο 990-1010m

Εντός ακτίνας 3km από το προτεινόμενο έργο υφίστανται 6 οριοθετημένοι οικισμοί και οι πλησιέστεροι στην προτεινόμενη θέση οικισμοί είναι:

α) ο οικισμός Καλαμιά, βρίσκεται σε απόσταση 1000m περίπου (σε ευθεία) νότια από την πλησιέστερη Α/Γ 7,
β) ο οικισμός Λυγερής, βρίσκεται σε απόσταση 1210m περίπου (σε ευθεία) ανατολικά από την πλησιέστερη Α/Γ 5,
γ) ο οικισμός Κηπάρι, βρίσκεται σε απόσταση 1.550m περίπου (σε ευθεία) δυτικά από την πλησιέστερη Α/Γ 7
δ) ο οικισμός Ανθοτόπου βρίσκεται σε απόσταση 1.900m περίπου (σε ευθεία) δυτικά από την πλησιέστερη Α/Γ 5

Ο μελετητής μάλιστα προτείνει οι νέοι δρόμοι που θα κατασκευαστούν στα πλαίσια του έργου να είναι περιφραγμένοι και να φυλάσσονται κατά τη λειτουργία του ΑΣΠΗΕ, δίνοντας πρόσβαση μόνο στο προσωπικό λειτουργίας /συντήρησης, σε λοιπές δημοτικές & κρατικές υπηρεσίες (αστυνομία, πυροσβεστική, δασαρχείο κλπ.), καθώς και ελεγχόμενα σε κτηνοτρόφους κοπαδιών, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και το αρμόδιο δασαρχείο κι έπειτα από σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Κοζάνης έθεσε όρο ότι απαγορεύεται η περίφραξη των οδών προσέλευσης στις πλατείες των ανεμογεννητριών χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι και θα ισχύσει αυτή η απαγόρευση.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι δυο σταθμοί της Kiefer στην Καλαμιά αλλάζουν χέρια-Νέοι περιβαλλοντικοί όροι