ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του κοντινού Δήμου για τη διάθεση των απορριμμάτων του δήμου στον Περιφερειακό ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε παράταση της συνεργασίας, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως η προηγούμενη σύμβαση ήταν διετούς διάρκειας.

Στο διοικητικό συμβούλιο που έγινε παρουσία του προέδρου του φορέας , δημάρχου Βοϊου Δημήτρη Λαμπρόπουλου, του Κωνσταντίνου Πολυχρονίδη από το Δήμο Εορδαίας, του δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου, του δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, του δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη και του αντιδημάρχου Κοζάνης Γιάννη Γρηγοριάδη και με απόντα τον δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή, η αναμενόμενη έγκριση για παράταση δόθηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. της εταιρείας. Μάλιστα, μειοψήφησε  μόνο ο κ. Πολυχρονίδης, ο οποίος διαφωνεί εξαρχής για τη διάθεση των  απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στον ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αποφασίστηκε:

Διάθεση σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στο ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας .

“Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έδωσε το λόγο στον κο Μαυρίδη Δημοσθένη,  Γενικό Διευθυντή της εταιρίας, ο οποίος είπε τα εξής:

Σύμφωνα με την απόφαση Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, «Διαχείριση  Αστικών στερεών Αποβλήτων Δήμου Βέροιας Ενιαίας Διαχειριστικής Ενότητας (ΔΕ) ΠΕ Ημαθίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», αποφασίστηκε η παράταση της ΚΥΑ 22158/2426/24-05-2013 (ΦΕΚ 1266/Β/24-05- 2013) «Διαχείριση των αστικών στερών

αποβλήτων των Δήμων Νάουσας, Βέροιας και Αλεξάνδρειας Π.Ε. Ημαθίας και…., Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», για δύο επιπλέον έτη δηλαδή έως της 23/05/2018.

Με  Απόφαση του  Διοικητικού Συμβουλίου  της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ υπογράφηκε  η σχετική Προγραμματική Σύμβαση με θέμα:  «Διάθεση των σύμμεικτων αστικών  και προσομοιωμένων προς  αυτά στερεών αποβλήτων του Δήμου Βέροιας στον Περιφερειακό Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής  Μακεδονίας από τις 01/01/2017 έως 23/05/2018».

Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας, κοινοποίησε το  έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –Θράκης, όπου εκτός των άλλων αναφέρεται ότι «….Βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας , δίνεται η δυνατότητα διάθεσης των απορριμμάτων του συγκεκριμένου  Δήμου στο ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας…».

Καθώς τα προβλεπόμενα Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ημαθία δεν έχουν  ακόμη ολοκληρωθεί και προκειμένου ο Δήμος Βέροιας να δύναται να μεταφέρει τα  απορρίμματά του στο ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ να λάβει αρχικά απόφαση για τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας της  με το ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και το  Δήμο Βέροιας.

Για τη διάθεση και υγειονομική ταφή των  σύμμεικτων  απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας (περίπου 18.500 τόνοι/έτος) υπάρχει η διαθέσιμη χωρητικότητα στο Γ κύτταρο του ΧΥΤΑ, καθώς  από τον Ιούνιο 2017 είναι σε  λειτουργία η ΜΕΑ  και ο ΧΥΤΥ για τα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων της ΠΔΜ, ενώ έχει ληφθεί και η σχετική απόφαση  έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Με την αποδοχή του αιτήματος για συνέχιση της συν εργασίας, επόμενο στάδιο  είναι να εκδοθεί η  σχετική απόφαση του αρ. 158 του Ν.4389/2016 και να υπογραφεί  προγραμματική σύμβαση.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την παραπάνω εισήγηση και μετά από διαλογική συζήτηση  κατά πλειοψηφία Αποφασίζει:

-Εγκρίνει  αρχικά  τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και του  Δήμου Βέροιας για τη διάθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου στον Περιφερειακό ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας.

– Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας, θα καθορισθούν με νέα

απόφαση  του Διοικητικού Συμβουλίου και εν συνεχεία υπογραφή προγραμματικής  σύμβασης.

Η παρούσα απόφαση να γνωστοποιηθεί στον Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας και  στο Δήμο Βέροιας.

Μειοψήφησε ο κος Πολυχρονίδης, ο οποίος διαφωνεί εξαρχής για τη διάθεση των  απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στον ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”.

 

Β.Σ.