Συγκροτείται εδαφική επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας-Γιώργος Κασαπίδης:Σταματά η μετάβαση και αρχίζει η ανάβαση

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην ανοιχτή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ την Πέμπτη το πρωί ανέφερε ότι προχώρησαν σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις γιατί είχε χαθεί πολύς χρόνος.” Μια από τις πρωτοβουλίες είναι το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 1,6 δις. “Ποτέ δεν είπαμε ότι θα ανασταλεί η δράση του. Ακολούθησε μια σειρά επισκέψεων. Σήμερα θα μιλήσουμε για το πως το πρόγραμμα θα πάρει σάρκα και οστά. Εκδόθηκαν 8 προσκλήσεις και στη συνέχεια άλλες τρεις. Η πρώτη είναι η δημιουργία θερμοκοιτίδων και εκκολαπτηρίων 3 εκ ευρώ, η σύσταση μηχανισμού στήριξης επιχειρηματικότητας 16 εκ,η τρίτη για όσους θέλουν βοήθεια 9 εκ για την ωρίμανση έργων,παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής για ανέργους 24 εκ. Δυο ακόμα δράσεις ο κόμβος υδρογόνου και το τεχνολογικό πάρκο στα πλαίσιο της Ζώνης Καινοτομίας, αλλά και η ενίσχυση- επιχορήγηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων με ενδιαφέρον από εταιρείες. ”

Επίσης η συγκρότηση εδαφικής επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας για την ενεργή εμπλοκή των ανθρώπων της Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα είναι ένα ακόμα βήμα. “Η Δυτική Μακεδονία θα αλλάξει και οι νέοι θα επιστρέψουν στην περιοχή”.

Θα βοηθήσουμε τους αδύναμους δικαιούχους για την τεχνική ωρίμανση των έργων σημείωσε ο Γ.Γ Επενδύσεων κ.Σκάλκος. Λόγο έκανε για το περιφερειακό πρόγραμμα Ανάπτυξης με περισσότερους πόρους.80 εκ θα δοθούν από το νέο ΠΕΠ για την ενδυνάμωση  της κοινωνικής συνοχής. “Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα με ποσοστό απορρόφησης 17% και το φτάσαμε πάνω από 65%.”

Μια σημαντική μέρα καταγράφεται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πρόσθεσε ο Γιώργος Κασαπίδης .”Σταματά η μετάβαση και αρχίζει η ανάβαση” όπως είπε για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων .”Οι κόποι μας σήμερα δικαιώνονται.Ήρθε η ώρα για να καταθέσουν οι ιδιώτες τις προτάσεις τους.Δεν είναι μόνο το 1 δις αλλά και τα άλλα 4 δις του πυλώνα 3 και 4 για αλλά 13 δημόσια έργα.” Λοιδωρήθηκα για το πράσινο υδρογόνο ανέφερε μιλώντας για τα έργα που εντάχθηκαν. Οι πόροι που θα εισέλθουν είναι πρωτόγνωροι πρόσθεσε.Το πρώτο data center δημιουργείται στη Δυτική Μακεδονία δίπλα στον Κόμβο Καινοτομίας.

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου