Γιώργος Κασαπίδης: Το στοίχημά μας είναι ο χρόνος

Ο κ.Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε την Παρασκευή στην Κοζάνη. Κατά την ευρεία σύσκεψη των φορέων στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ μίλησε για έναν ανηφορικό δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση που χρειάζεται σταθερά βήματα .

Η Δυτική Μακεδονία πήρε ό,τι καλύτερο.Λαμβάνει τα υψηλότερα κίνητα από όλην την χώρα .Συνολικά τα χρήματα με τα ιδιωτικά κεφάλαια θα είναι σημαντικά .Τα εδάφη θα μείνουν δημόσια περιουσία δεν θα απολεσθούν.Θα υπάρχουν ιδιαίτερα καθεστώτα ανά κλάδο και ποσά σταθερά στη Δυτική Μακεδονία που δεν μπορεί να τα πάρει άλλη περιοχή.Επίσης υπάρχουν ενισχύσεις μη περιφερειακού χαρακτήρα,οριζόντιες δράσεις που χρηματοδοτούνται.Η Δ.Μακεδονία παίρνει 50,60,70 % ενισχυμένη κατά 10%. Στην πράσινη μετάβαση θα είναι άμεση η υπαγωγή.Όλα τα έργα μπαίνουν κατά προτεραιότητα.Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να εγκατασταθούν επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία.Οι εξαγωγές και η μεταποίηση θα δημιουργήσουν νέες και πολλές θέσεις εργασίας.Γρήγορα θα αδειοδοτούνται οι επιχειρήσεις.Θέλουμε να διευκολύνουμε τους επενδύτες να μην ταλαιπωρούνται.Σε 60 μέρες θα ολοκληρώνεται η υπαγωγή.Μπορεί κανείς να πάρει δάνειο και από Ταμείο Ανάκαμψης που έχει μηδενικό δανεισμό και από Αναπτυξιακό.Στη Δ.Μακεδονία οι επιχορηγήσεις είναι από 15 εκ ως και 100 εκ,ειδικά οι ΔΑΜ επιχειρήσεις μπορεί να φτάσουν και τα 200 εκ.Η φορολογική απαλλαγή φτάνει το 100%,όταν σε άλλες περιοχές είναι ως 80% και το ανώτατο όριο επιχορήγησης ως 10 εκ.Βρισκόμαστε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο”.

Ας ξεκινήσει ο αναπτυξιακός και αν οι υπαγωγές γίνουν γρήγορα από την περιφέρεια θα αυξήσουμε τα ποσά. Απρίλη θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις  πρώτα με αγροδιατροφή,μεταποίηση τουρισμό”πρόσθεσε αργότερα. “Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.Θα φέρουμε μεγάλες επενδύσεις.  Τα στρέμματα της ΔΕΗ , περίπου 150.000 στρέμματα θα δοθούν μακροχρόνια στους μισθωτές και θα παραμείνουν στο δημόσιο.Η κυβέρνηση  έκανε ένα σωστό βήμα .Βρεθήκαμε μπροστά από τις εξελίξεις και την έναρξη όλων των διαρθρωτικών ταμείων.Θα φέρουμε επιχειρήσεις .Ο λιγνίτης λειτουργεί”.

Ο περιφερειάρχης  Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι είναι πρωτόγνωρες οι  συνθήκες για την περιφερειά μας γα να θεμελιώσει  το νέο παραγωγικό της μοντέλο. “Το στοίχμά μας είναι ο χρόνος .Είμαι σίγουρος ότι θα φέρουμε εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο που θα είναι μια ανάβαση για τη Δυτικής Μακεδονία με όρους  αναπτυξιακούς.Από σήμερα ζεσταίνοται οι καρδιές  των δυτικομακεδόνων με όσα ακούσαμε”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου



Γιώργος Κασαπίδης:Ο λιγνίτης αποτελεί ασφάλεια για την περιοχή μας

Αγρότες της περιοχής στον Νίκο Παπαθανάση:Είμαστε χαμένοι από την απολιγνιτοποίηση