ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ ΤΟ 1917 ;

=======================================

Για την τότε μεταλλική γέφυρα των Σερβίων ( εικόνα ) , 103 χρόνια πριν , διαβάζουμε στην εφημερίδα Ηχώ , Κοζάνη , 26 Νοεμβρίου 1917 , σ 2:

” … ο συνεργάτης της Ηχούς Δημ. Δημητρίου , διερχόμενος προχθές εκ Σερβίων παρετήρησεν ότι εις το 3ον τόξον η γέφυρα εξέκλινεν ΑΡΚΕΤΑ εκ της θέσεως της.”

===============================================

Πηγή: Αθανάσιος Τσαρμανίδης – Επίλεκτες πηγές ιστορίας των Επαρχιών Σερβίων και Κοζάνης

Έκδοση : Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων Τα Κάστρα , τ.Β , σ .438 . Σέρβια 2019.

==============================================

Πρόκειται για δημοσίευμα που ελάχιστα επηρέασε την τότε κίνηση επί της γέφυρας των Σερβίων.

Σημειώνω ότι η γέφυρα απ το Νοέμβριο του 1917 , δηλ απ το δημοσίευμα της Ηχούς ως τον Απρίλιο του 1941 , δηλ για 24 χρόνια ΔΕΝ παρουσίασε πρόβλημα . Την ανατίναξαν με εκρηκτικά μεγάλης ισχύος οι Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί ΄( ANZAC ) όταν αποχώρησαν απ τα Σέρβια τον Απρίλιο του 1941.

Αν η σημερινή κατάσταση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων απαιτεί επείγουσα συντήρηση , τότε οι αρμόδιοι δηλ. η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να δράσουν άμεσα , όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις και μιθριδατισμούς.

Εκτός αν έχει δρομολογηθεί η λεγόμενη ” παράκαμψη Σερβίων ” μέσω του δρόμου Ρυμνίου – Τριγωνικού , οπότε η συζήτηση για τη γέφυρα μας γίνεται αυτοδίκαια διεκδίκηση και υπεράσπιση δημοτικών συμφερόντων.

Ο δήμος Σερβίων , αλλά κατά τη γνώμη μου και ο δήμος Βελβεντού , έχει έννομο συμφέρον να διεκδικήσει την ασφαλή διέλευση στη μεγάλη μας γέφυρα , ένα έργο κορυφαίας τεχνολογικής εφαρμογής μέχρι σήμερα. Προ πάντων οι δήμοι μας , με προφανή αιτία την επισφαλή συντήρηση της γέφυρας επί πολλά χρόνια , θα πρέπει να διεκδικήσουν έσοδο ανασφαλούς διαβίωσης και μετακίνησης σε μια ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα.

Πηγή : fb Νίκος Μπουκουβάλας