Όπως έχει προκύψει από κλινικές δοκιμές και από την εφαρμογή τους τα ΕΜΒΟΛΙΑ:

-Ελαττώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και τον κίνδυνο ΣΟΒΑΡΗΣ νόσου.
-Ελαττώνουν τον κίνδυνο νοσηλειών και την ΑΠΩΛΕΙΑ ανθρώπινων ζωών.
-Ελαττώνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών (καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα).
-Ελαττώνουν την προοπτική νέων μεταλλάξεων.
-Ελαττώνουν την ΔΙΑΣΠΟΡΑ.

▪️Πόσο σημαντική είναι η προστασία μετά από επιτυχημένο εμβολιασμό:

-Ο COVID-19 δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ιός που αφορά μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά περισσότερο σαν νόσος του ενδοθηλίου των αγγείων με πιθανές ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ επιπλοκές για χρονικό διάστημα πέραν των 6 μηνών (Long COVID Syndrome).
-Βασικός στόχος των μαζικών εμβολιασμών που γίνονται σε παγκόσμια είναι η επίτευξη ικανοποιητικής ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ανοσίας που θα μας προστατεύει από σοβαρή νόσο και από σοβαρές επιπλοκές που μας στοιχίζουν τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε σημαντική επιβάρυνση των Συστημάτων Υγείας.

▪️Περί ασφάλειας & παρενεργειών:

-Μετά από περίπου 6.6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δόσεις που έχουν χορηγηθεί και περίπου 2.8 δισεκατομμύρια πλήρως εμβολισμένους ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολίων είναι πλέον πανίσχυρα.
-Όπως όλα τα φάρμακα και οι ιατρικές πράξεις, έτσι και τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες οι οποίες ωστόσο είναι συνολικά πολύ σπάνιες -της τάξης του 1:30,000 – 1: 500,000- και στην τεράστια πλειονότητα τους πλέον εύκολα αντιμετωπίσιμες.
-Ιστορικά τα εμβόλια είχαν δώσει μακροχρόνιες παρενέργειες & σημάδια τοξικότητας στο πρώτο 3μηνο. Σήμερα είμαστε ήδη στον 1-1.5 χρόνο μετά τους πρώτους εμβολιασμούς: ΔΕΝ έχει καταγράφει οτιδήποτε ανησυχητικό σε σχέση με το μακροχρόνιο προφίλ ασφάλειας.

▪️Τα εμβόλια λειτουργούν όπως τα προφυλακτικά ?

-ΟΧΙ. Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού ΔΕΝ λειτουργεί σαν ασπίδα ή μάσκα αντί μάσκας ούτε φυσικά την υποκαθιστά.
-Τα συγκεκριμένα εμβόλια μικραίνουν τον χρόνο αντίδρασης (αντι για 7-10 μέρες, χρειαζομαστε λιγες ωρες μεχρι να ειδοποιηθουν τα κυτταρα της αναμνηστικης ανοσιας): το παραθυρο αντίδρασης γινεται πολυ μικροτερο και ο ιος δεν προλαβαινει να κανει σοβαρο κυκλο μολυνσης στο κατώτερο (βαθύτερο) αναπνευστικό. Στις λιγες ωρες που εχει συνηθως μενει στο ανώτερο αναπνευστικό και δημιουργεί μια ελαφριά νόσηση / κρυολόγημα.

▪️Τα εμβόλια ελαττώνουν την μεταδοτικότητα:

-Στον εμβολιασμένο πληθυσμό, το ιικό φορτίο στο ρινικό επίχρισμα (η συγκέντρωση του ιού στη ρινική κοιλότητα είναι ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο μετάδοσης) είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανεμβολίαστων διαγνωσμένων με τον ιό.
-Μειώνει την ΔΙΑΣΠΟΡΑ. Το πλέον ουσιαστικό όπλο στη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας.
-Διακόπτει την συρροή κρουσμάτων με ταυτόχρονη μείωση του ιού στην κοινότητα πράγματα απαραίτητα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (χρόνια πάσχοντες, ελαττωμένη ανοσολογική απόκριση ανοσοκατεσταλμένοι, παιδιά, κάποιοι ηλικιωμένοι).

▪️Γιατί εμείς στην Ελλάδα δεν κάναμε αυτό που έκαναν πχ οι Σουηδοί ? (δήθεν ανοσία αγέλης με φυσικό τρόπο ή όλα free και όποιος αντέξει) ?

-Γιατι ΔΕΝ το έκαναν ούτε οι Σουηδοί. Αυτό που ακούγεται για χώρες όπως η Σουηδία είναι ένα μεγάλο ΨΕΜΑ. Αυτή την στιγμή η Σουηδία έχει εμβολιασει πλήρως περίπου το 66% του πληθυσμού (μονοψήφιο μ.ο. θανάτων επταημέρου από τον Ιούνιο και πληθυσμό 10 εκατομμύρια) της έναντι του περίπου 58% της Ελλάδας & 62% του -και καλά πλήρως εμβολιασμενου- Ισραήλ. Πρωταθλητές στην Ευρώπη οι Πορτογάλοι με περίπου 85% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμενο (μονοψήφιο μ.ο. θανάτων επταημερου και πληθυσμό επίσης περίπου 10 εκατομμύρια).

▪️Υπάρχει τελικά αυτός ο ιός?

-Θα απαντήσω ως γιατρός ειδικός ακτινολόγος και δεν θα λάβω υπόψη μου τι γίνεται στις κλινικές COVID & ΜΕΘ, ούτε θα αναφέρω στατιστικά στοιχεία: o SARS-CoV-2 virus όπως οι στενά σχετιζόμενοι MERS & SARS coronaviruses παρουσιάζουν τα βασικά απεικονιστικά ευρήματα -σε ακτινογραφία & CT- της άτυπης πνευμονίας ή οργανούμενης πνευμονίας με αμφοτερόπλευρη ή/και πολυλοβιακή ή πανλοβιακή προσβολή. Πνευμονίες που εγώ στην -ακτινολογική /2004- καριέρα μου έβλεπα σποραδικά κ μάλλον σπάνια (σε νοσοκομεία επαρχιακά / ένα πανεπιστημιακό / ιδιωτικό τομέα). Εδώ και 21 μήνες από την έναρξη της πανδημίας βλέπουμε 10 την ημέρα (μόνο στο ΓΝ Κοζάνης).

Και όπως είπε κ ένας συνάδερφος: το πραγματικό δίλημμα για όλους δεν είναι «εμβόλιο ή τίποτα», άλλα «εμβόλιο ή ιός» με ότι αυτό συνεπάγεται.