Μιλώντας στο www.zoosos.gr η Μαρία Τρέμη μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου Κοζάνης η οποία εκπροσωπεί το Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» διέψευσε ότι η επιτροπή τους στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου πήρε απόφαση για την ευθανασία των 19 σκυλιών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επιθετικά.

Η επίμαχη ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες και διέγραψε πριν λίγο ο Δήμος Κοζάνης

Μάλιστα μας εξήγησε ότι μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Μιλτιάδη Μαγγιρίδη, εκείνος αρχικά της είπε ότι υπάρχει αυτή η απόφαση και μάλιστα περιλαμβάνεται στα πρακτικά! Η κα Τρέμη απαίτησε να λάβει αντίγραφο των πρακτικών και να δει και ποιος έχει υπογράψει εκ μέρους της μια και τέτοια απόφαση ποτέ δεν πάρθηκε.

Η κα Τρέμη μας εξήγησε ότι δεν έλαβαν τέτοια απόφαση, το θέμα δεν συζητήθηκε και όταν η κτηνίατρος Βασιλεία Ζιώγου, που είναι επίσης μέλος της Πενταμελούς, πήγε να αναφερθεί σε αυτό είπε ότι δεν θα προχωρήσουν στην ευθανασία τους αλλά θα προσπαθήσουν να βρουν για αυτά τα σκυλιά σπίτια.

Η κα Τρέμη μας τόνισε ξανά και ξανά ότι ενώπιον όλων δήλωσε ότι δεν βάζει την υπογραφή της σε κάτι τέτοιο και πως η ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης πρέπει να ανακληθεί καθώς εκθέτει και την ίδια – και αυτό τόνισε και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο – και τον σύλλογο που εκπροσωπεί καθώς παρουσιάζει ψευδώς τα μέλη της Πενταμελούς ως εκείνους που αποφάσισαν και συναινούν σε κάτι τέτοιο.

Μάλιστα μας δήλωσε την πρόθεση της να προσφύγει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης σε βάρος της δημοτικής αρχής. Ο κ. Μαγγιρίδης για να την καθησυχάσει της είπε «καλά – καλά θα τη διαγράψουμε» λες και δεν τρέχει τίποτα όταν ένας δήμος παρουσιάζει ως αληθή μια ψευδή απόφαση που ορίζει το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν 19 σκυλιά

Σήμερα και λίγο πριν τις 15:00 ο Δήμος Κοζάνης διέγραψε την επίμαχη και ψευδή ανακοίνωση, όπως θα δείτε εδώ.

Αυτοί που με τόση ευκολία θέλουν να οδηγήσουν στον θάνατο τα συγκεκριμένα ζώα ορίζουν τις τύχες των αδέσποτων της περιοχής τους.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ακούνε;

Στη ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου επισημαίνονται τα εξής:

«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22/9/22
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της πενταμελούς επιτροπής στις 16-9-2022, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, βάσει του Ν.4830/2021, αποφάσισε για την επικινδυνότητα των ζώων συντροφιάς, τα οποία εκδήλωσαν επιθετική συμπεριφορά, προκαλώντας σωματική βλάβη, το εξής:
Για τους παρακάτω σκύλους, με αριθμό microchip που εμφανίζεται έχοντας το κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία του καθένα, κρίθηκε αναγκαίο να ακολουθηθεί η διαδικασία της ευθανασίας σε 30 μέρες από σήμερα (21-9-2022), όπως ορίζει ο νόμος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων με τέτοιου είδους συμπεριφορά.
Έως τότε, εάν υπάρχει ενδιαφερόμενος να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος αυτού του επικίνδυνου ζώου συντροφιάς, μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: [email protected] ή στη Γραμμή Δημότη 2461034000, προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία, πριν το πέρας των 30 ημερών.».

Οι φωτογραφίες των σκυλιών που ο Δήμος Κοζάνης χαρακτηρίζει επιθετικά και σκοπεύει να θανατώσει όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του…

Τι ορίζει ο νόμος για τα απρόκλητα επικίνδυνα – επιθετικά αδέσποτα σκυλιά και την ευθανασία τους αν δεν υιοθετηθούν

Ο νόμος 4830/2021 που βρίσκεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο εξηγεί ποια διαδικασία ισχύει σχετικά με τα σκυλιά που είναι πράγματι επικίνδυνα (επιθετικά) και πως λαμβάνεται η απόφαση για την ευθανασία τους εφόσον δεν υιοθετούνται.

Αρχικά ο νόμος εξηγεί ποιος είναι ο ορισμός για να είναι ξεκάθαρο και αυτό. Έτσι διαβάζουμε τα εξής: «14. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δε θεραπεύεται.».

Την απόφαση παίρνει η Πενταμελής ή η Τριμελής Επιτροπή του κάθε δήμου

Άρθρο 10 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

«(βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία, ύστερα από γνώμη της επιτροπής της παρ. 8 και με τη διαδικασία της παρ. 9.
9. Η Επιτροπή της παρ. 8 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
10. Στην περίπτωση, που στο πλαίσιο της Επιτροπής της παρ. 8 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή, που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από:
(α) Έναν (1) κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας, με τον αναπληρωτή του.
(β) Έναν (1) ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
(γ) Έναν (1) κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση επιθετικού ζώου, του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.
11. Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία, ύστερα από άδεια της επιτροπής της παρ. 8.».

Της Ελένης Ηλιοπούλου / zoosos.gr