Μόνο 6,5 εκ εξοικονόμησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μας στο αναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ». 225 εκ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός για όλη την χώρα και η Δυτική Μακεδονία με το μακρύτερο και βαρύτερο χειμώνα, αλλά και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες βρίσκεται στην προτελευταία θέση πανελλαδικά των περιφερειών με τη μικρότερη χρηματοδότηση μετά το Νότιο Αιγαίο.

Μόλις 7 εκ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία στο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ» – Όλες οι πληροφορίες!

Επίσης είναι γνωστό ότι η Δυτική Μακεδονία παρότι εμφανίζει μεγάλο κατά κεφαλήν ακόμα εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ , αυτό τα τελευταία χρόνια μειώνεται ραγδαία και συγκεκριμένα κατά 5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Με την ενεργειακή φτώχεια που σίγουρα μαστίζει την πλούσια στους αριθμούς, αλλά φτωχή Δυτική Μακεδονία να έχει αδυναμία πρόσβασης σε θέρμανση.Για αυτό και παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων, όταν καίμε από κάρβουνα μέχρι λάστιχα και ό, τι βάλει ανθρώπινος νους.
Το Εξοικονομώ ήταν μια χρυσή ευκαιρία να θωρακιστούν ενεργειακά οι κατοικίες. Εξάλλου πιο σημαντική εθνική πολιτική καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας ήταν και είναι το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ‘ Οίκον», το οποίο, όμως, αποδείχθηκε ανεπαρκές λόγω της γραφειοκρατίας του, αλλά και του περιορισμένου προϋπολογισμού του. Πόσω μάλλον στη Δυτική Μακεδονία με τον μακρύ και παγερό χειμώνα , τις θερμοκρασίες κάτω του μηδενός σε διάρκεια και τα μόλις 7 εκ του Εξοικονομώ που εξοικονόμησε για εμάς η περιφέρεια.
Εξίσου μεγάλη είναι η ζημιά λόγω αστοχιών και κακού σχεδιασμού για έναν ολόκληρο κλάδο που δραστηριοποιείται γύρω από την ενεργειακή αναβάθμιση και θα πάρει λιγότερα, επειδή κάποιοι δεν μερίμνησαν για αυτόν. Σε μια κακή περίοδο για τον κατασκευαστικό κλάδο θα μπορούσε να κινηθεί η τοπική οικονομία από το Εξοικονομώ. Η αντικατάσταση κουφωμάτων , συστημάτων σκίασης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, η αντικατάσταση κεραμιδιών και τόσα άλλα επαγγέλματα θα μπορούσαν να πάρουν μια μεγάλη ανάσα.
Ι.Π.