Γρίφος η μεταφορά των εργαστηρίων

Το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μεταφέρθηκε στη νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ.Η διαδικασία της μετακόμισης που ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου προχωρά σε στάδια .Ο προγραμματισμός προβλέπει την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου για τα τρία τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής , Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Χημικών Μηχανικών εντός της νέας Πανεπιστημιούπολης. Τα υπόλοιπα έξι τμήματα της Κοζάνης (δύο της Πολυτεχνικής και τέσσερα της Σ.Ο.Ε.) θα παραμείνουν στα Κοίλα.

Ήδη έχουν μεταφερθεί κάποια ελαφριά εργαστήρια, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους τα πιο εξειδικευμένα. Η μεταφορά τους δείχνει να είναι μια δύσκολη εξίσωση με την Πολυτεχνική Σχολή να καλείται να την επιλύσει γρήγορα. Μην ξεχνάμε ότι τα κτίρια των εργαστηρίων ενοικιάζονται και για τα τρία άνω τμήματα και αν κάποιο μείνει παραμένουν και τα μισθώματα. Πέραν τούτου είναι και ιδιαίτερα δαπανηρή με κόστος που μπορεί να φτάσει και το 1 εκ ευρώ.

Με βάση των αριθμό των εισακτέων από τους 966 περίπου φοιτητές της Κοζάνης , μόνο οι 345 πάνε στη νέα Πανεπιστημιούπολη και οι 621 παραμένουν στην Πανεπιστημιούπολη των Κοίλων. Σε αυτά τα νούμερα δεν έχουν υπολογιστεί οι μετεγγραφές που κυρίως αφορούν τα τρία τμήματα που μετακινούνται, αφού σε αυτά οι φοιτητές μπορούν να μεταγραφούν εύκολα και σε άλλες πόλεις.

Ακόμα και η Πολυτεχνική Σχολή δεν μεταφέρεται ολόκληρη , αλλά μόνο τα τρία από τα πέντε τμήματά της με το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων να λειτουργεί στα Κοίλα. Και τα τέσσερα (4) επίσης τμήματα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών θα λειτουργούν στα Κοίλα: το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξής και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Όταν σχεδιάστηκε το έργο με αρχικό προϋπολογισμό τα 49, 5 εκ ευρώ και τελικό τα 19, 4 εκ ευρώ το Πανεπιστήμιο διέθετε μόνο δύο τμήματα που τώρα είναι επτά και ο σχεδιασμός αφορούσε 200 φοιτητές, που πλέον είναι 1.000 .Για αυτό το Πανεπιστήμιο μελετά την επέκταση της νέας Πανεπιστημιούπολης με 22.000 τ.μ. επιπλέον ώστε σε πρώτη φάση να στεγαστεί εντός αυτής όλη η Πολυτεχνική Σχολή που τώρα είναι διασπασμένη. Εντός του 2022 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες που έχουν εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή.

Όπως και αν έχει αυτό που είναι αντικειμενικό είναι ότι η Διοίκηση ,τα γραφεία μεταφέρθηκαν από τα Κοίλα στη ΖΕΠ, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών και οι περισσότερες σχολές παραμένουν στα Κοίλα ,πέρα από τις τρεις πιο ισχυρές της Πολυτεχνικής που μετακομίζουν . Γιατί πολύ απλά δεν χωράνε .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

2.685 φοιτητές εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- 970 περισσότεροι από πέρυσι

 

Κάτω από τη βάση 11 τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας -Στην κορυφή το Τμήμα Ψυχολογίας και τα τρία πολυτεχνικά της Κοζάνης