Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την πληρωμή των de minimis σε ροδάκινα και νεκταρίνια. Πρόκειται για τις αποζημιώσεις που περίμεναν οι ροδακινοπαραγωγοί και του Βελβεντού για τις ζημιές που υπέστησαν σε συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου.

Ο Βασίλης Τζιουράς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού μίλησε στο prlogos για την άδικη κατανομή των 8, 5 εκ ευρώ για την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους ροδακινοπαραγωγούς, όταν το Βελβεντό από αυτά δεν θα πάρει περισσότερα από 150.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα κατευθύνονται σε παραγωγούς στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Τρικάλων.

Παρότι η ΕΛΓΑ γνώριζε τις ζημιές των παραγωγών του Βελβεντού και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο , τελικά οι αποζημιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν μόνο τον Αύγουστο και όχι τον Ιούλιο που το Βελβεντό είχε δεχτεί και τις περισσότερες βροχοπτώσεις.

Έξι μόνο ποικιλίες επιδοτούνται σύμφωνα με το ΦΕΚ από τις 50 που καλλιεργούνται στο Βελβεντό σε νεκταρίνια και ροδάκινα . «Άραγε ποιοι αποφασίζουν ποιες ποικιλίες θα χρηματοδοτηθούν ;Είναι δυνατόν 6, 5 εκ να δίνονται αποκλειστικά σε τρεις μόνο κατηγορίες συμπύρηνων ροδάκινων;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού τονίζοντας ότι «κάποιοι εκθέτουν το υπουργείο με τις κινήσεις τους με φωτογραφικές αποζημιώσεις». Στο Βελβεντό τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι επιτραπέζια και διακρίνονται για την οψιμότητα και πρωιμότητά τους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου